Kaj in kdaj jesti med dolgim treningom?

Kaj in kdaj jesti med dolgim treningom?
30.06.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Med dolgim treningom morate telesu dovajati energijo, da bi ga lahko speljali do konca. A kaj jesti, kdaj in koliko?
Vsakič, ko vaš trening traja več kot 75 minut ali še več, morate poskrbeti za to, da boste imeli dovolj energije, da boste trening lahko nadaljevali. Na uro naj bi telesu dovajali 30-60 gramov ogljikovih hidratov. A kaj zaužiti? Energijo v obliki tekočine, gela ali tablice ali kar pravo hrano – koščke banane, suho sadje itd.? Nekaj napotkov vam podajamo v naslednjih vrsticah …

Zaužite hrano dovolj zgodaj in pogosto: Ne čakajte na to, da boste lačni, da bi kaj zaužili, saj boste tako težko okrevali. Na začetku zaužijte nekaj približno pol ure po začetku teka. Nato še enkrat čez 15-30 minut – pa četudi niste lačni ali utrujeni. Nivo energije morate namreč ohranjati konstanten in preprečiti utrujenost ter lakoto preden vam to onemogoči nadaljevanje treninga. Če boste čakali, da vam to pove telo samo, bo verjetno že prepozno.
Začnite z malim: Nekateri tekači imajo težave s prebavo, če zaužijejo preveliko količino hrane med tekom, kar jim seveda pokvari celoten trening ali tekmo. Zato uživajte hrano ali pijačo po koščkih oziroma požirkih in to vsake 15 minut. Tak režim prvo preizkusite na treningih in ne na tekmah, da ne bi imeli težav s prebavo.
Dodajte tekočino! Zaužito hrano poplaknite z vodo in ne z energijskimi napitki, saj bi v nasprotnem primeru lahko imeli prebavne težave.
Spremljajte odziv telesa: Dobro je, če med treningom spremljate, kako telo prenaša prehranjevanje med tekom in kako se nanj odziva. Tako boste vedeli kaj in kdaj vam kaj ustreza ali pa tudi ne.
Poskusite vse: Da bi vedeli, kaj vam najbolj ustreza, poskusite vse, kar se vam zdi sprejemljivo: športni napitki, geli, tablice, prava hrana. Mogoče boste videli, da je bolje, da uživate energijo v obliki napitka, ker vaš želodec hrane ne prenese. Ali pa bo ravno obratno – vaš želodec bo lažje sprejel običajno hrano kot karkoli drugega.

Ko je le hrana dovolj … Kljub temu, da je na trgu na voljo nešteto proizvodov, ki vam olajšajo dovajanje energije med treningom, vam lahko pomaga tudi običajna hrana. Na primer: suho sadje, banana narezana na koščke, žitno-sadna ploščica itd. Če veste, da lahko med tekom žvečite hrano in jo vaš želodec prenese, potem ni razloga, da ne bi poskušali energijo dovajati tudi tako.

Prirejeno po: What to eat on the run, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ