Kaj morate vedeti o popolnih beljakovinah

Kaj morate vedeti o popolnih beljakovinah
03.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Popolne ali nepopolne, oboje ugodno vplivajo na vašo mišično maso in dobro počutje.

Beljakovine so, še posebej za športnike, pomembno hranilo. A kakšne beljakovine naj bi uživali in iz katerih virov? Če pogledamo v preteklost, so dolga leta beljakovine delili na popolne in nepopolne. Prve, ki so povečini iz virov živalskega izvora, imajo vse osnovne aminokisline, zato jih tudi imenujemo popolne beljakovine. Druge, nepopolne beljakovine, povečini rastlinskega izvora, pa ne vsebujejo vseh aminokislin. Popolne beljakovine naj bi tako skrbele za gradnjo, obnovo in vzdrževanje mišične mase, nepopolne pa naj tega ne bi zmogle. No, nove raziskave kažejo na to, da tudi nepopolne beljakovine zmorejo tisto, kar smo dolgo mislili, da ne zmorejo – graditi in ohranjati mišično maso. Raziskovalci so ugotovili, da lahko telo potegne aminokisline iz zalog in tako naredi popolno beljakovino. Zato je veliko bolj pomembno, koliko beljakovin zaužijete dnevno, kot pa tip beljakovin.
Raziskave so tudi pokazale, da uživanje okoli 30g beljakovin v sklopu obroka lahko poveča zadovoljstvo in sitost. Dodaten bonus pa je ta, da je ista količina blagodejna tudi za rast mišic in vzdrževanje mišične mase.
Nova odkritja so pokazala, da rastlinske beljakovine ne pomagajo le graditi mišic, temveč tudi prispevajo k nižjemu krvnemu tlaku in zmanjšujejo možnosti za bolezni. Zato je smiselno, da v prehrano vključite več svežega sadja, zelenjave in polnovrednih žit, ki vam bodo pomagala do boljšega počutja, nižje telesne teže in boljšega zdravja.

Povzeto po: What you need to know about complete proteins, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ