Kaj se zgodi z vašimi možgani, ko ne tečete

Kaj se zgodi z vašimi možgani, ko ne tečete
20.10.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Pomanjkanje aktivnosti ne vpliva le na naše telo, ampak tudi na možgane. Vas zanima, kaj jim neaktivnost povzroči?
Aktivnost ima ugodne učinke tako na naše telo, kot tudi na naše možgane. Zato se, ko smo aktivni, počutimo bolje, ko z aktivnostjo prenehamo pa je stanje lahko popolnoma drugačno. Kolegi pri Runner's World so razkrili, kaj se v tem primeru zgodi ...

Vaše počutje se lahko poslabša
Znano je, da vadba pomaga pri izboljšanju počutja, saj se med vadbo proizvajajo endorfini, tako imenovani hormoni sreče. Ob tem pa, kot je razkrila nedavna raziskava, objavljena v New England Journal Medicine, naj bi vadba spodbudila tudi tvorbo beljakovine miokin, ki pomaga možgane ščititi pred depresijo, ki jo lahko povzroči stres.

Spomin vam lahko opeša
Vadba seveda poveča tudi pretok krvi po telesu in seveda v možgane. Seveda, če ne vadite, se pretok krvi zmanjša, to pa povzroči težave pri učenju in pomnjenju. Na univerzi Maryland, kjer so izvedli preiskavo pri starejših atletih, so ugotovili, da se jim je po le desetih dnevih brez vadbe znatno zmanjšal dotok krvi v možgane – še posebej v hipokampus, del, ki je udeležen pri učenju in pomnjenju.
Druge raziskave pa so pokazale tudi, da je zmanjšanj dotok krvi v hipokampus lahko kriv za blago kognitivno oslabitev in celo Alzheimerjevo bolezen.
Obenem pa se v primeru prenehanja z vadbo zmanjša tudi proizvodnja beljakovine katepsin B, ki je povezan z izboljšanjem spomina.

Lahko imate težave s koncentracijo
Poleg tega, da vadba izboljšuje spomin, izboljšuje tudi koncentracijo. Raziskave objavljene v reviji
British Medical Journal so pokazala, da že krajša vada, ki traja med 10-40 minut, vodi k izboljšanju koncentracije. Delno je temu tako zaradi povečanega dotoka krvi v možgane, pa tudi zato, ker se v krvi poveča nivo določenih hormonov, kot je, na primer endorfin, ki naj bi pomagal možganom ohraniti pozornost.

Prirejeno po: 4 ways your brain suffers when you don't run, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ