Kaj so proaktivni dnevi počitka in zakaj bi jih morali imeti?

Kaj so proaktivni dnevi počitka in zakaj bi jih morali imeti?
22.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Počitek ni pomemben le, ko ste poškodovani ali utrujeni. Če ste proaktivni pri okrevanju, lahko to naredi veliko razliko.

Tekači vse prepogosto dneve počitka uporabljajo kot reakcijo na utrujenost ali poškodbe. Toda proaktivni dnevi počitka bi morali biti bistveni sestavni del vsakega tekaškega treninga. »Telo morate izpostaviti stresu, a zatem morate tudi okrevati, da izboljšate svojo zmogljivost,« pravi trener teka Robbie Britton. »Če nenehno trenirate do zadnjega diha, bi se lahko znašli pred izgorelostjo, lahko bi iz telesa izčrpali hranila ali še kaj hujšega.« 

Torej, kako lahko tekači v svoje treninge vgradijo učinkovito okrevanje? Poiščite tisto, kar vam ustreza, pravi Britton. »Lahko ste aktivni sedem dni v tednu, lahko pa trening teka nadomestite z vožnjo s kolesom.«

Poleg tega prisluhnite svojemu telesu. »Včasih vam bo telo morda sporočilo, da potrebuje dodaten dan okrevanja ali pa da bi tek moral biti bolj lahkoten.« Upoštevajte tudi širši kontekst. »Ne gre le a tek,« pravi Britton. »To je vaše celotno delo, življenje, družina, stres. Ni le vaše telo tisto, ki si mora opomoči, ampak vaš um.« Poleg tega, da poslušate svoje telo, je eden od načinov, da postanete proaktivni s počitkom in okrevanjem, če trenirate za temo tudi ta, da sledite načrtu. Ta predvideva, da je vsak tretji teden lažji. To omogoča telesu čas, da si opomore in prilagodi na obremenitve, in to še preden se preveč utrudite ali poškodujete.

Pravila okrevanja
Poiščite tisto, kar vam ustreza. Najdite nekaj, kar vam pomaga, da okrevate tako fizično kot tudi psihično. Ni nujno, da dan počitka vključuje gibanje, lahko pa, če je to dobro za vas.
Pomislite, kako se počutite na te dni. Okrevate po zahtevnejšemu naporu in vaše telo morda potrebuje več ogljikovih hidratov in beljakovin.
Ne bojte se aktivnega počitka – kot je kolesarjenje ali sprehod z družino. Nežna aktivnost lahko pomaga pri procesu okrevanja.

Povzeto po: What are proactive rest days? And why should you be taking them?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ