Kako dolgo traja, da se privadite na hlad

Kako dolgo traja, da se privadite na hlad
30.11.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Pozna jesen je s seboj prinesla tudi nizke temperature in neizogiben hlad. Vas zanima, koliko časa bo vaše telo potrebovalo, da se nanj privadi?

Prilagajanje na hlad v zimskih dneh
Toplota nam seveda bolj leži kot hlad, zato se je nanj kar nekoliko težje navaditi. Ko nastopijo hladni dnevi je to za naše telo kar šok, na katerega se odzove s tresavico, ki pripomore k ogrevanju telesa. Skladno s tem se zožajo tudi žile, saj telo prvo poskrbi za to, da je ogret trup in vsi vitalni organi. No, zato pa so toliko bolj mrzli vaši prsti na rokah in nogah. Šele po nekaj tednih se telo na hlad ne odzove več tako burno, zato vas tudi ne zebe več tako, kot vas je v prvih hladnih dnevih.

Prilagajanje telesa na hladno vodo
Prav tako kot na prostem, se vaše telo v poletnih dneh mora prilagoditi na hladno vodo, v katero se namočite. Kot pravijo strokovnjaki, to privajanje poteka v treh stopnjah. V prvi fazi gre na preprosto privajanje na mraz, kar pomeni, da se nam sčasoma nižje temperature, ob katerih čutimo mraz, ne zdijo več tako hladne, kot so nam bile na začetku. Zatem sledi faza metabolične aklimatizacije, pri kateri pride do sprememb v metabolizmu, ki vplivajo na tip hranila, ki ga bo telo uporabljalo za ogrevanje telesa ali presnovnih poti. Zadnja, tretja faza, izolacijska aklimatizacija, pa pomaga pri spreminjanju pretoka krvi pod kožo ali spremembi podkožne maščobe. Te spremembe namreč pomagajo ohranjati temperaturo telesnega jedra in zmanjšajo odziv telesa na stres.

Viri:
Cold weather ’s coming: Is your body ready, ki je dostopen tukaj.
Acclimating your body to cold water, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ