Kako izbrati prave tekaške copate

Kako izbrati prave tekaške copate
28.07.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ustrezni tekaški copati vam lahko pomagajo preprečiti poškodbe in izboljšati tek. A kako izbrati tiste prave? Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov, da bo izbor lažji.
Tip stopala in analiza vaših potreb
Da bi našli ustrezen par tekaških copat zase, morate prvo preučiti vaše stopalo in razmisliti o vaših potrebah. Torej, je vaše stopalo plosko ali ne? Ste pronator ali supinator? Pristajate na podlago s peto ali s celo nogo? Boste tekli po gozdnih poteh ali po trdi podlagi? Za začetnike so to težka vprašanja, zato priporočamo, da se o nakupu tekaških copat posvetujete s strokovnjaki. To so lahko tekaški trenerji ali posebej za to usposobljeno osebje v trgovinah. Še posebej praktične pa so t.i. analize stopal in naprave prirejene posebej za to. Seveda se nanje ne morate v popolnosti zanesti, a pomagajo vam vseeno lahko.

Ne nasedaje marketinškim trikom
Naj vas ne zavedejo reklame, ki promovirajo bosi tek, copati s posebnim blaženjem in dodatno podporo. Vsi naj bi bili inovativni in posebni, a ni nujno, da to zares tudi so. Sploh pa – ni nujno, da bodo primerni za vašo nogo. Vi potrebujete predvsem ustrezen copat zase in za vaše potrebe. Zato nakupujte po pameti!

Udobje pred izgledom
Ko boste vedeli, kakšni copati so primerni za vas, poskušajte čim več takih, ki ustrezajo vašim zahtevam. Ko boste našli prave, boste preprosto vedeli! Pomembno je, da so udobni, da vam nudijo prostor za prste in da ustrezajo vašim stopalom in načinu teka. Barva ni bistvena, čeprav verjamemo, da boste v poplavi tekaških copatov zagotovo našli tudi take, ki bodo pritegnili tudi vaše oko.

Testirajte jih!
Preden se dokončno odločite za nakup tekaški copat, jih tudi preizkusite. To pomeni, da v njih tečete. V veliko trgovinah to ni več problem, saj vam tek lahko omogočijo na tekaških stezah ali kar po prostoru. Tako se boste lahko prepričali, da je copat, ki ga boste kupili res tisto, kar potrebujete.

Prirejeno po: How to choose the right running shoes, ki je dostopen tukaj.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ