Kako lahko spanje pomaga pri stresnem prenajedanju

Kako lahko spanje pomaga pri stresnem prenajedanju
19.12.2022 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Spanec vam lahko pomaga pri ohranjanju vitke linije.

Zagotovo ste že opazili, kako so spanje, stres in odločitve o tem, kdaj in kaj boste jedli povezane. Če ste bili v službi pod stresom, ste zagotovo opazili, da ste imeli večjo željo po sladki ali mastni hrani. A kot pravijo nove raziskave, lahko take nezdrave odločitve preprečite. Študija, objavljena v Journal of Applied Psychology, razkriva, da vam bo pri tem pomagal dober spanec, ki lahko prežene negativna čustva in s tem omogoči, da se tudi bolj zdravo prehranjujete.

Spanec lahko umiri stresno prenajedanje

V študiji, v kateri je bilo udeleženih 235 delavec, so raziskovalci pod drobnogled vzeli IT uslužbence, ki niso imeli dovolj časa, da bi izpolnili vse svoje obveznosti ter uslužbence klicnega centra, ki so se ukvarjali z jeznimi kupci. V obeh primerih so bili uslužbenci na delovnem mestu pod velikim stresom, uživali so veliko nezdrave hrane, imeli pa so tudi malo zdravih možnosti po službi. Pri spanju pa so raziskovalci odkrili, da so tisti moški in ženske, ki so čez noč dobro spali, v primerjavi s tistimi, ki niso dobro spali, lažje sprejemali zdrave odločitve, ko je bila v igri hrana. Zakaj je spanje tako pomembno pri blaženju učinkov stresa in slabih prehranskih navad? Vse se začne z vašimi možgani pod stresom. Čelni reženj uravnava mišljenje, obnašanje in čustva. A ko ste pod hudim stresom in spite malo, pride do zmanjšane aktivnosti v tem predelu možganov. Ta padec v aktivnosti slabi izvršilno delovanje, zato imate manj možnosti za načrtovanje vnaprej in za to, da se boste odločili tako, da bo to dobro za vaše zdravje. Obenem se v stresnem obdobju poveča tudi raven kortizola, ki vodi v shranjevanje goriva, kar pomeni, da se bo vaše telo oklepalo maščobnih celic.

Spalni hormon regulira lakoto

Kot pravi ta nedavna študija je spanec odličen mediator med stresom in slabim prehranjevanjem, pa četudi raziskovalci niso 100% prepričani glede njegovega učinka. Vedo, da hormon, ki regulira spanje, kaj lahko regulira tudi lakoto. Ti hormoni so grelin, ki sporoča, kdaj bi morali biti lačni; in leptin, ki sporoča, kdaj smo siti. Ko posamezniku primanjkuje spanca, telo poveča proizvodnjo grelina in zmanjša proizvodnjo leptina. Sprememba hormonov pa je tudi najverjetnejši razlog zakaj se je skoraj nemogoče upreti sladkemu.

Študije so se sicer s preučevanjem slabega spanja in prehranjevalnih navad ukvarjale dlje časa. Že ena noč slabega spanca je, na primer privedla do povečanega kaloričnega vnosa in uživanje hranje z višjo vsebnostjo maščob. Prav tako pa je to pogosto vodilo tudi v uživanje hrane v poznih večernih urah in obenem tudi povečanega kaloričnega vnosa.

Kaj torej storiti? Odpravite se v posteljo zgodaj tako da boste spali vsaj sedem do devet ur. Če je za vami stresen dan, si najdite antistresno rutino, s katero se boste umirili in lažje zaspali. V tem času, ki naj se začne pol ure do uro pred spanjem izvajajte aktivnosti, v katerih uživate in vas sproščajo. Lahko berete knjigo, se pogovarjate s svojimi dragimi ali pa poslušajte sproščujočo glasbo.

Povzeto po: How Sleep Can Help Curb Stress Eating, ki je dostopen tukaj.


Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ