Kako poskrbeti za svoja stopala po pretečenem maratonu

Kako poskrbeti za svoja stopala po pretečenem maratonu
04.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Tek pač ni prizanesljiv do stopal, še posebej ne po zahtevnejših in dolgih tekih, zato jim morate takrat privoščiti malce več pozornosti.

Oskrbite žulje
Preden se lotite oskrbovanja žulja, prvo preverite, kako velik je. Če je žulj manjši in vam ne povzroča težav, ko ste obuti, ga lahko le obložite s peno, s katero ga boste zaščitili pred draženjem.
V primeru, da je žulj večji in vam onemogoča nošenje športnih copat, ga sicer lahko predreta, a kože raje ne odstranite. Prizadeto področje pokrijte z manjšo sterilno gazo in opazujte, kaj se bo zgodilo. Če je področje odrpto in je pod njim koža, zaužijte protimikrobna zdravila, še posebej, če je žulj umazan ali deluje inficirano. Obenem je dobro, da ga tudi prekrijete, prav tako s sterilno gazo.
Večina žuljev traja med 3-7 dnevi in se običajno zaceli, če ni dodatnega draženja.

Poskrbite za poškodovane nohte
Kot prvo preverite, v kolikšni meri je vaš noht poškodovan. Če je noht zelo ohlapen, ga je smiselno odstraniti. Pri tem je dobro, da vam pomagajo ali zdravnik ali drugo medicinsko osebje.
Če noht ni pretirano prizadet, ga le zaščitite, da zmanjšate možnost za dodatne poškodbe. Občasno se pri tovrstnih poškodbah pod nohti pojavi kri ali krvavi žul, kar lahko povzroči pritisk in povečano škodo. Če je območje nesorazmerno boleče, poiščite pomoč pri zdravniku.

Noge namočite
Namakanje nog v topli kopeli, obogateni z blagodejnimi solmi po naporni tekmi je zagotovo zelo prijetno. A preden noge pomočite v kopel, preverite, da na nogah nimate odprtih ran, ki bi se lahko inficirale ali napolnile z vodo.

Pozorni bodite na druge simptome
Pretiranje zatekanje ali modrice sta dva od simptomov ob katerih morate preveriti, ali morda nimate stresnih fraktur. Te se običajno kažejo z bolečino, a ko ste polni adrenalina, se kaj lahko zgodi, da do tega ne bo prišlo. Zato so dodatni znaki opozorilo, da morate poiskati zdravniško pomoč.

Povzeto po: How to look after your feet after running a marathon, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ