Kako poskrbeti za varnost med tekom

Kako poskrbeti za varnost med tekom
15.11.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Da bo vaš tek ne le uspešen, ampak tudi varen, upoštevajte nekaj spodnjih varnostnih ukrepov.

Poslušajte svojo intuicijo
Vaša intuicija je vaše najmočnejše orožje, ki vas bo vedno poskušalo opozoriti na to, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Običajno se kaže kot zelo neprijeten občutek, lahko tudi kot bolečine v trebuhu, glavobol in še kaj. Če torej začutite, da po neki poti raje ne bi tekli, kar se vam je to v določenem trenutku zazdelo neprijetno, tega tudi ne storite. Vas šesti čut že ve, zakaj vam je poslal to opozorilo.

Ne tecite s slušalkami v ušesih
Glasna glasba na prostem ni priporočljiva, saj tako postanete nepozorni na dejavnike iz okolice, kot so avtomobili, živali in drugi ljudje. Tako pa se vam tudi še hitreje kaj zgodi. Zato vam priporočamo, da glasbo raje poslušate med tekom na tekaški stezi v fitnesu, na prostem pa raje prisluhnete zvokom narave in okolice, saj boste tako lahko ustrezno reagirali v primeru težav.

Tecite raje podnevi in tam, kjer so ljudje
Tek za časa dneva in tam, kjer je vsak nekaj ljudi, bo bolj varen in sproščen. Kot prvo, boste videli, kje tečete, kot drugo, se boste počutili bolj prijetno in varneje, če boste med potjo srečevali druge ljudi. Če tek za časa dneva ni mogoč, trening prestavite v telovadnico, ali pa tecite po osvetljenih ulicah in tam kjer je reden pretok ljudi.

Bodite oblečeni v svetle barve in nosite odsevnike
Svetle barve in odsevniki vas bodo naredili vidne, kar je predvsem pomembno, če tečete ob cesti, zato si jih le nadenite.

Obvestite bližnje, kam greste
Vedno, ko se odpravite na tek, obvestite koga od bližnjih o svojih namerah, sploh pa o tem, kam greste, kje boste tekli in koliko časa vas predvidoma ne bo nazaj. Tako bodo vedeli, kje vas iskati, če vas v določenem času ne bi bilo domov.

Imejte s seboj kakšen oseben dokument
Kakšen dokument je vedno dobro imeti s seboj, saj nikoli ne veste, kaj vse se vam lahko zgodi med potjo. Zato si v žep vedno vtaknite vsaj osebno izkaznico ali kakšen drug dokument, s katerim lahko izkazujete svojo identiteto.

Ne pozabite na telefon
Četudi je tek za vas trenutek sprostitve in telefon sicer puščate doma, vam priporočamo, da ga imate vedno s seboj, še posebej, če tečete po bolj osamljenih poteh. Če se karkoli zgodi, boste tako lahko hitro stopili v stik s svojimi bližnjimi. Da vas ne bi motil s piski ali zvonjenjem, pa pred začetkom treninga, izklopite zvok.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ