Kako preživet tek v vročih dneh

Kako preživet tek v vročih dneh
21.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Če pri teku vztrajate tudi v teh vročih dneh, preverite, kako si ga, kljub vročini, naredite prijetnega.

Ohladite steklenice z vodo
V vročih dneh morate še posebej paziti, da ste hidrirani, zato si na daljše teke tekočino vzemite kar s seboj. Vodo dobro ohladite, lahko tudi zamrznite, saj se bo na toplem nekoliko ogrela, hladna pa vas bo med tekom prijetno ohladila.

Tecite zgodaj zjutraj
Če nimate težav z jutranjim vstajanjem, teke prestavite na zgodnje jutranje ure. Ozračje je takrat prijetno ohlajeno, zato boste lahko tekli lažje, hitreje in dlje.

Ne pozabite nadomestiti elektrolitov
Ker s potom izgubljate tudi za telo pomembne minerale, morate poleg vode uživati tudi dodatke v obliki elektrolitov. Najdete jih v športnih napitkih ali v prahu, ki ga raztopite v vodi.

Upočasnite tempo teka
Vročina je velika obremenitev za telo, zato nima smisla pretiravati, saj bi se tako le še bolj obremenili, kar ne bi bilo dobro za vas. Zato preprosto tecite nekoliko počasneje, tako, da vam bo med tekom še vedno prijetno ter da ga boste lahko speljali do konca.

Med tekom večkrat počivajte
Obremenjujoča vročina vas bo najverjetneje prisilila k počitku vsaj enkrat, lahko pa si počitek privoščite večkrat. Dobro vam bo delo in lažje boste nadaljevali in končali s tekom.

Nosite lahka oblačila
Ker se bo vaše telo zaradi zunanjih dejavnikov že tako hitreje segrelo, si nikar ne nadenite preveč oblačil. Pravi izbor bodo kratke hlače in majica brez rokavov iz materialov, ki dihajo.

Tecite po senčnih poteh ali po gozdu
Da ne boste preveč izpostavljeni soncu in zaradi tega vročini še bolj na udaru, si poiščite senčne poti ali tecite po gozdu.

Zaščitite se pred soncem
Ne glede na to, kje boste tekli, vas bodo sončni žarki še vedno lahko dosegli. Da vas ne bi opeklo, se pred tekom zaščitite s kremo z zaščitnim faktorjem, na glavo si nadenite kapo, oči pa zaščitite s sončnimi očali.

Če je prevroče, tek raje izpustite ali se odpravite v telovadnico
Ko je prevroče, je tek bolje izpustiti, saj napor v vročini, v skrajnem primeru, lahko privede tudi do resnih zdravstvenih težav. Zato se v takih dneh raje odpravite na kopanje, na trening v klimatizirano telovadnico ali pa si privoščite počitek.

Prirejeno po: 10 tips you must try to survive summer's hottest runs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ