Kako se psihično pripraviti na tekmo?

Kako se psihično pripraviti na tekmo?
23.09.2018 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running / Facebook

Ne le fizična, za nastop na tekmi je zelo pomembna tudi psihična pripravljenost ...

Teči zase je vse nekaj drugega kot teči na tekmi, kjer živčki že pred startom lahko naredijo svoje. Kaj storiti? Nič drugega kot to, da že tedne pred tekmo začnete psihično pripravljati na tekmo. Da vam bo to tudi uspelo, je tu nekaj praktičnih nasvetov ...

Soočite se s strahovi
Vsi imamo svoje strahove, s katerimi se vsak spopada na svoj način. No, pod preprogo jih vsekakor ne smete pomesti, temveč bo najbolje, da se z njimi čim prej soočite. Vzemite torej list papirja in napišite, česa se najbolj bojite ter nato razmislite na katere lahko vplivate in si tudi naredite načrt, kako boste to storili, če se seveda pojavijo. In če boste vedeli, kaj storiti v primeru težav, se boste zagotovo počutili bolj sproščeni tudi med tekmo.

Naj vam bodo pretekli uspehi v vzpodbudo
Samozavest prihaja iz dveh virov – da imamo sposobnost za neko stvar ter da smo na področju, na katerem si prizadevamo nekaj doseči, v preteklosti dejansko tudi že nekaj dosegli. Negativno mišljenje seveda lahko povzroči, da spomini na to niso tako intenzivni, zato se počutimo manj samozavestne kot bi se brez tega. A tudi te težave je mogoče obvladati, in sicer s pozitivnim mišljenje. Preprosto spomnite se na vse svoje dosežke in si jih po potrebi tudi zapišite na list papirja ter obesite na steno kot opomnik česa vse ste zmožni.

Poskrbite za dobro fizično pripravljenost
Če boste naredili vse, kar lahko, da se boste na tekmo pripravili boste na dan D tudi bolj sproščeni. Vsekakor pa imejte v mislih, da narediti vse ne pomeni le dovolj teči, temveč tudi okrepiti svoje telo z vajami za moč, da bo pripravljeno na vse napore.

Izgradite si psihično moč
Tako kot si gradite fizično, si morate graditi tudi psihično moč. Pri tem vam bo zagotovo v pomoč beleženje dosežkov na treningih, ki vam bodo v vzpodbudo v morebitnih težkih trenutkih. Prav tako pa si psihično moč lahko okrepite z meditacijo in vizualizacijo – s prvo se boste znali umiriti in ostati v trenutku, z drugo pa se boste postavili v neko situacijo in si zamislil, kako jo uspešno premagate.

Poskrbite za ustrezno športno opravo
Na dan D mora tudi vaša športna oprema sodelovati z vami, zato je zelo pomembno, da si nadenete tisto preverjetno. To velja tako za športna oblačila, kot tudi za tekaške copate. In če boste športno opravo združili z urejeno in okrepljeno psihično močjo vam dober tek in s tem rezultat zagotovo ne uideta.

Prirejeno po: 5 ways to prepare mentally for big race, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ