Kako se spopasti s tekom v snegu in ledu

Kako se spopasti s tekom v snegu in ledu
01.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Naj vam slaba napoved ne pokvari načrtov za tek.

Najboljši del teka je, da lahko tečete skorajda brez, da mislite na to, kam boste stopili. No, vsaj dokler ne pade prvi sneg in se poti ne zatrpajo s snegom, brozgo in ledom. To ne pomeni, da takrat ne smete teči, le veliko več previdnostih ukrepov morate vnesti v svojo tekaško rutino. Zato le preverite kaj vse je potrebno za to, da boste v snegu in po njem tekli varno.

Vrsta snega je pomembna
Ni vsak sneg enak. Svež sneg je vsekakor boljši kot trd in naložen sneg, saj vam omogoča boljši oprijem in zmanjša možnost zdrsa. Najhujši od vseh pa je sneg, ki se spremeni dež, saj se brozga pod vašimi nogami kaj hitro lahko spremeni v led.
Med tekom po snegu pa je vsekakor pomembno, da gledate pod noge in pazite na razpoke in luknje, ki jih sneg pokriva. Zato je smiselno, da v takih dneh tečete po pločnikih in drugih urejenih poteh, ki so pogosto očiščene in osvetljene ter zaradi tega nekoliko bolj varne kot brezpotja, kjer so tla nepredvidljiva.

Prilagodite korak
Tek po spolzki površini bo znatno vplival na vaš način tek. Kot prvo je lahko velik izziv za ravnotežje, sploh, če boste delali dolge korake, kar pomeni, da bo vaša noga pristala pod telesom. Tako je namreč težje stabilizirati telo, lažje pa vam tudi zdrsne. Zato raje delajte kratke in hitre korake ter naj bodo stopala pod kolki, da se izognete trenju.

Še bolj učinkovito pa boste tekli, če bodo vaša stopala blizu tlem, saj to pomagala zmanjšati možnost za zdrs in padec ali pretegnjenost mišice v primeru manjšega zdrsa.
Nenazadnje boste morali prilagoditi tudi hitrost teka, da boste zmanjšali možnost za padec in s tem poškodbe.

Prilagodite trening
Nič ni narobe, če v snegu zmanjšate razdaljo teka. Zaradi razmer boste tako in tako morali delati bolj trdo kot pri običajnem teku. Zato hitite počasi in posvetite pozornost korakom namesto, da se ženete do skrajnosti. Velika verjetnost je, da boste tudi po tem krajšem teku začutili bolečine v mišicah, za katere sploh niste vedeli, da jih imate. Tek v snegu namreč zahteva, da vaše mišice stabilizatorke na zunanjih in notranjih delih nog delajo dvakrat bolj kot takrat, ko se držite pokončno. Zato se po teku tudi dobro pretegnite, da zmanjšate te bolečine. Sicer pa je smiselno, da tek na prostem izmenjujete z vadbo na tekaški stezi, saj se bo tako vaše telo lažje navadilo na zahtevnejše razmere.

Kaj pa obutev?
Za sneg ne potrebujete posebnih tekaški copat, le paziti morate, kako tečete in kje stopate. Ne bo pa odveč, če imajo vaši copati neprepustno zgornjo površino in okrepljeno gumo na podplatu, ki preprečuje zds. Obstajajo pa tudi raznorazni nastavki za tekaške copate, ki vam omogočajo varnejši tek v snegu, jih pa ne smete uporabljati na betonu.

Povzeto po: How to handle running on snow and ice, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ