Počepi so lahko koristni

Počepi so lahko koristni
15.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Če tečete, bi počepe morali redno izvajati. Preverite, zakaj …

Kot tekač morate imeti močne in zdrave noge, da boste lahko brez težav tekli. Med vajami, ki so zagotovo med najbolj učinkovitimi za ohranjanje krepitev nog so počepi. Zato jih je smiselno vključiti v treninge za krepitev telesa.

Kakšne so koristi počepov?
Počep krepi različne mišice, in sicer mišice meč, kolkov, kvadricepsa in zadnjice. Prav te mišice pa so tudi največje in najbolj pomembne za tekače. Če so namreč močne in funkcionalne, boste imeli manj možnosti za poškodbe. Obenem pa vam bodo močne nog omogočile tudi hitrejši tek.

Poleg tega, da s počepi okrepite ključne mišice skupine, ki so med tekom najbolj aktivne, imajo počepi še kup drugih koristi. Pravilno izveden počel namreč zahteva pravo mero fleksibilnosti. Prav ta pa bo zagotovila bolj učinkovit in ekonomičen korak med tekom.

Nenazadnje pa s počepi, verjeli ali ne, krepite tudi trup. Z utežmi obremenjen, težji počep namreč zahteva večjo aktivnost trebušnih mišic kot tako imenovani »plank« oziroma »deska«. Kot verjetno že veste, pa je stabilnost trupa ključna za učinkovit performans, preprečevanje poškodb in bolj učinkovit tek.

Povzeto po: Benefits of squats, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ