Kako spanec vpliva na tekaške rezultate?

Kako spanec vpliva na tekaške rezultate?
19.12.2018 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.huffingtonpost.com

Vemo, da lahko prehrana odločilno vpliva na tekaške rezultate, kako pa je s spancem?

Ne glede na to, kakšen vzrok imamo, da tečemo, vsak tekač potrebuje nekoliko več spanca, kot ga potrebujejo tisti, ki ne tečejo oz. se ne ukvarjajo z nobeno telesno aktivnostjo. Vsak tekač navadno točno predvidi svoje tekaške dneve, poskrbimo pa tudi za jedilnik. Pri vsem tem pa veliko tekačev pozabi na pomen, ki ga ima spanje na naše zdravje pa tudi na same rezultate, ki jih pri teku dosegamo. Zavedati se je potrebno, da je spalno rutino težko spremeniti in če že nekaj časa delujemo s premalo spanca, nam bo na začetku spati več relativno težko.

Kaj se dogaja z našim telesom med spanjem?

Med spanjem naše telo počiva in si nabira nove energije, ki jo bomo potrebovali za naslednji tek, za naslednji izziv, ki nas čaka zjutraj. Hormoni v telesu so med spancem na višku, kar pripomore k hitrejši regeneraciji.

Na drugi strani v primeru primanjkljaja spanca hormoni, ki vzpodbujajo lakoto preidejo na višek, posledično pa zaužijemo veliko več hrane, kot bi je dejansko morali. Pomanjkanje spanja povečuje možnosti za bolezni srca, debelost, diabetes, visok krvni tlak, poruši se hormonsko ravnotežje, imunski sistem in še bi lahko naštevali. Poleg tega pa smo tudi bolj raztreseni, slabe volje, pozabljivi in imamo težave s koncentracijo.

Daljša obdobja brez spanca ali s primanjkljajem spanca bodo imela izjemno negativen učinek na naše tekaške rezultate. Ne samo, da ne bomo več dosegali zastavljenih razdalj oz. časov, med samimi teki se ne bomo regenerirali, kot bi se morali, posledično pa bo pričelo prihajati do različnih poškodb. Poleg tega je deprivacija spanca povezana tudi z rizikom povečane telesne teže, nenazadnje pa lahko primanjkljaj spanca direktno povežemo z rastjo inzulina v krvi in posledično večje možnosti za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Ni pomembna zgolj količina, pač pa tudi kakovost spanca

Zavedati pa se moramo tudi, da količina spanca ni vse, pač pa mora biti spanec tudi kakovosten. Da si zagotovimo kakovosten spanec je dobro, da uvedemo večerno rutino, ki jo izvedemo vsak dan pred spanjem. Seveda je sama rutina odvisna od vsakega posameznika. Priporočljivo je, da pred spanjem ne gledamo v ekrane, pa naj gre za telefon računalnik ali televizijo. Dobro je omejiti tudi svetlobo, nasploh pa se je pred spanjem pametno izogibati čisti beli svetlobi. Večerno rutino lahko dopolnimo tudi z jogo, ki nam bo zagotovila dodatno sprostitev. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na udobno vzmetnico, ki ustreza našemu telesu in nam zagotavlja trden in prijeten spanec.

Nasploh velja, da bi morali odrasli spat med 7 in 8 ur na dan, vendar nekateri strokovnjaki priporočajo, da atleti spijo tudi med 8 do 10 ur in si tako zagotovijo zares dobro regeneracijo, ki jo telo potrebuje.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
spanje spanje in tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ