Kako stres vpliva na imunski sistem maratonca

Kako stres vpliva na imunski sistem maratonca
18.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fabletics/ Facebook

Psihološki napor lahko zniža vašo odpornost ravno v ključnem času treninga.

Psihološki napor lahko zniža imuniteto v ključnem času treninga.

Da bi lahko kar najbolje izkoristili prednosti maratonskega treninga, morate poskrbeti za čim boljšo regeneracijo telesa. Za večino to pomeni dobra prehrana in spanje ter spremljanje stopnje utrujenosti. Ena novejših raziskava pa predlaga tudi čim manj stresa.

Raziskovalci v Mississippiju so od 19 rekreativnih maratoncih pridobili samoocene ravni psihološkega stresa in krvne označevalce aktivnosti imunskega sistema. Te podatke so sicer zbirali štiri tedne pred maratonom, en do dva dni pred maratonom in en teden po maratonu. Od treh primerov so tekači poročali o največjem psihološkem stresu ne tik pred maratonom, temveč v sklopu meseca dni pred njim. In večja, ko je bila njihova tesnoba in skrb, slabši je bil njihovi imunski sistem. Slabemu imunskemu sistemu mesec dni pred maratonom pa se je bolje izogniti, saj ste tako bolj dovzetni za razne bolezni, ki vam lahko prekrižajo vse načrte.

Zunanjih stresorjev v življenju pogosto ne moremo v celoti nadzorovati, a ko se bliža maraton, jih poskušamo čim več odstraniti. Ta študija je obenem tudi dober opomnik, da vam lahko strah zaradi bližajočega se maratona naredi več škode kot koristi. Zato je večina profesionalih tekačev realno-optimistična glede teka, kar pomeni, da se pri teku osredotočijo na dobre teke kot znak tega, kar je mogoče in se ne obremenjujejo z neizogibnimi slabimi dnevi in posledično slabimi teki. Nenazadnje pa lahko ugotovitve študije uporabite tudi za načrtovanje vašega naslednjega maratona, na primer, če le ne ciljate na tistega, ki sovpada z prenatrpanim urnikom v službi.

Povzeto po: How Stress Affects Marathoners' Immune Systems, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ