Kako uspešno preteči svojo prvo tekmo

Kako uspešno preteči svojo prvo tekmo
29.07.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste nedavno začeli teči in se pripravljate na svojo čisto prvo tekaško preizkušnjo? Da boste z njo opravili brez težav, vam bomo zaupali nekaj trikov in nasvetov, ki vam bodo olajšali delo.

Ustrezen trening je najpomembnejši
Da bi res lahko tekli in tudi odtekli svojo prvo tekmo tako, kot si želite, boste morali tudi temu primerno trenirati. Če niste izkušen tekač, boste za pripravo načrta treningov potrebovali malce pomoči, za katero lahko zaprosite izkušene tekače ali trenerje teka. Ne glede na treninge pa vedno trenirajte v skladu z vašimi sposobnostmi in počutjem, saj se boste le tako izognili morebitnim poškodbam.

Postavite si cilje
Če boste vedeli, kaj želite doseči, boste lažje naredili ustrezen načrt treningov, ki jih boste tako tudi lažje opravili. Zato si na list papirja napišite, kaj želite doseči in si ga obesite na vidno mesto, da boste vsakič, ko ga boste pogledali, zagledali svoje cilje pred seboj. Verjemite, da boste tako na vsakem treningu veliko lažje tekli.

Najdite si motivacijo
Tekaški treningi za začetnike niso najlažja stvar, a morate jih opraviti, da bi dosegli svoje cilje. Kaj storiti? Poiščite si motivacijo, ki vas bo spravila na noge. To je lahko košček čokolade, dobra knjiga ali film, masaža ali morda savna, ki si jo boste privoščili po treningu. Če pa vam je dolgčas med treningi, s seboj povabite prijatelja ali prijateljico.

Spremljajte svoj napredek
Marsikoga napredek spodbudi, da še izboljša svoje dosežke, zato ga pridno spremljajte. To boste najlažje naredili s tekaško uro, ki bo zabeležila kje in kako ste tekli ter kakšen utrip ste imeli med treningom. Ko boste sčasoma podatke primerjali med seboj, boste videli, da je vaša pripravljenost vse boljša, prav tako pa tudi rezultati.

Umirite se
Na dan D boste najverjetneje vznemirjeni, a ne dajte se motiti. Če ste pridno trenirali, vam bo tek zagotovo dobro šel od rok. Zato bodite pozitivni, dihajte in se ne obremenjuje s tem, kako hitro boste, ampak raje v teku uživajte.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ