Kako uživati na dolgih tekih

Kako uživati na dolgih tekih
01.10.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
So vam dolgi teki muka? Potem si preberite kaj lahko storite, da boste na njih uživali in jih odtekli z lahkoto.

Tecite v družbi
Tek v družbi prijatelja ali večje družbe je odlična stvar, ki vam bo omogočila, da boste skorajda mimogrede pretekli dolgi tek. Ne le, da je v družbi včasih varneje, sploh, če tečete po manj obljudenih lokacijah, ampak je tudi zabavnejše. Če ne boste ravno sprintali, se med tekom namreč lahko tudi pogovarjate, skoraj tako, kot bi se ob kavi, le da boste tukaj tudi aktivni. Je kaj boljšega kot združiti prijetno s koristnim?

Pomagajte si z glasbo
Glasba je odlično sredstvo, ki vam bo odvrnilo pozornost od dolžine, ki jo morate preteči in tudi od morebitnih bolečin v mišicah. Prav tako pa je glasba lahko tudi odlična motivacija. Sicer pa ima v teku na prostem le eno slabo stran – onemogoči vam, da bi bili pozorni na okolico, kar je lahko nevarno, saj tako ne morate slišati prihajajočega avtomobila, ljudi, živali itd. Zato če že tečete s slušalkami v ušesih, pazite, da glasba ne bo preglasna ali pa da boste imeli v ušesih le eno slušalko.

Imejte s seboj kakšen prigrizek in tekočino
Po približno 90 minutah se v telesu glikogenske rezerve izpraznijo, kar pomeni, da boste potrebovali manjši prigrizek, da bi lahko tekli. Če veste, da med tekom lahko jeste, si s seboj vzemite banano, rozine ali suhe slive odvisno od dolžine teka. Tisti, ki prisegate na energije ploščice ali gele, pa posezite po njih, saj so odličen vir energije.
Prav tako ne pozabite na tekočino. Tudi v teh dneh, ko je že bolj hladno jo boste potrebovali, saj se telo ravno tako poti.

Oblecite se vremenu primerno
Preden se odpravite na tek, poglejte vremensko napoved in se oblecite vremenu primerno, da vam ne bo prevroče oziroma prehladno. Najbolje pa je, da se oblečete po plasteh, da se boste, v primeru, da vam bo pretoplo, lahko kakšnega kosa oblačil tudi znebili.

Izberite si ustrezno pot
Ne glede na to, ali boste tekli v naravi ali ne, si izberite tako pot, ki bo ugodna za tek ter vas bo zamotil pogled na okolico po kateri boste tekli. Tako boste namreč hitro pozabili na čas in kilometre, ki so še pred vami.

Najdite si dobro motivacijo
Brez dobre motivacije najverjetneje sploh ne bi tekli, zato zagotovo veste, kako pomembna je, še toliko bolj, ko gre za res dolge teke, saj po določeni dolžini tečete že bolj z glavo, kot z nogami. In kako se motivirati za dolgi tek? Poskusite s tem, da si boste lahko po tem privoščili kozarec vina, morda svojo najljubšo sladico, masažo ali pa obisk spa centra. Ne sliši se tako slabo, kajne?

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ