Kako vadba vpliva na imunski sistem?

Kako vadba vpliva na imunski sistem?
25.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Vadba lahko pomaga krepiti vaš imunski sistem medtem ko ga pretiravanje z njo šibi. Kje je meja? Odgovor razkriva študija univerze Bangor.

Študija univerze Bangor se od drugih študij razlkuje po tem, da v primerjavi z drugimi študijami, meri delovanje imunskega sistema v živo, namesto v tubah ali na živalih. »Medtem ko je na stotine raziskav raziskovalo povezavo med telesno aktivnostjo in imunsko funkcijo, so za to vsi uporabili glodavce ali približne imunske funkcije z merjenjem številčnosti nekaterih markerjev v krvi ali slini. Toda imunski sistem je usklajena mreža po telesu, ki vključuje nevronske in hormonske odzive, zato testiranje odziva nekaj celic v epruveti ne daje zanesljive napovedi imunskega vedenja,« pravi Walsh.

V študiji, objavljeni v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, Walsh, eden od avtorjev študije, in njegova ekipa so skozi obliž nameščen na spodnjem delu hrbta, 20 minut po vadbi z različnimi dolžinami in intenzivnostmi, dajali kemikalijo difenilciklopropenon (DPCP). DPCP je antigen, ki sproži razvoj povsem novega imunskega odziva; moč odziva lahko ocenite tako, da štiri tedne kasneje na kožo nanesete več DPCP in izmerite nastalo rdečico in zgostitev kože. Z uporabo te tehnike so raziskovalci primerjali 30 minut zmernega" teka na tekaški stezi, 30 minut "intenzivnega" teka (kjer bi stežka vzdrževali pogovor), 120 minut "zmernega" teka in kontrolno skupin, ki ni tekla. Eden od odzivov imunskega delovanja je v tem primeru bil zadebelitev kože.

V tem smislu je zaključek jasen: dolgotrajna vadba (120 minut) povzroči začasno oslabitev imunske funkcije, kratka intenzivna vadba (30 minut) pa ne. Kako splošna je ta ugotovite je težko reči. Na primer, bi dolge vožnje s kolesom, ki so na splošno manj »stresne« za telo v primerjavi z dolgimi teki imele isti učinek? Kakšno vlogo ima kondicijska pripravljenost – to je, če ste vajeni teči po dve uri vsak konec tedna, ali je to stres? Ali vsi vidiki imunske funkcije sledijo podobnemu vzorcu kot ta, izmerjen v študiji? Je 120 zmernih minut preprosto težja vadba kot 30 minut intenzivne vadbe? Vse to so odprta vprašanja, sporočila pa vsekakor ne bi smeli preveč posplošiti. Je pa to zanimiv pristop k preučevanju vadbene imunologije in nam ponuja nekaj snovi za razmišljanje o tem, kako trajanje in intenzivnost vplivata na delovanje imunskega sistema.

Povzeto po: How exercise affects your immune function, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ