Kako vam lahko akupunktura pomaga pri teku

Kako vam lahko akupunktura pomaga pri teku
05.08.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Akupunktura je del tradicionalne kitajske medicine in vključuje vstavljanje tankih igel na akupunkturne točke na koži. Kar je zanimivo pa je, da ima številne pozitivne učinke na zdravje, ki so še kako koristne tudi za tekače.

Okrepi imunski sistem
Raziskave kažejo, da se v obdobju napornih treningov poveča možnost za infekcije dihal. Akupunktura pa naj bi pomagala telesu pri borbi proti infekcijam s tem, ko spodbudi aktivnost belih krvnih celic. Nekatere akupunkturne točke so namreč povezane z uravnavanjem imunosti, vseeno pa je zelo pomembno, da akupunkturo opravite še preden bi zboleli. Torej se v času zahtevnih treningov lahko na tretmaje odpravite pogosteje.

Popravi mišično neravnovesje
Ko so mišice neuravnotežene, lahko pride do verižne reakcije, ki privede do bolečin v mišicah, sklepih in kitah. Da bi se tem težavam izognili, morate uravnotežiti mišice, pri čemer vam lahko pomaga tudi akupunktura. Pri njej se iglice namreč vstavijo v motorične točke kot tudi v točke, kjer se sprostijo deli miofascialnega tkiva – membrane, ki obkrožajo in povezujejo mišice. In ko mišice znova uravnotežite, zmanjšate stres na vznemirjena področja.

Pospeši zdravljenje in regeneracijo
Klinične študije so pokazale, da akupunktura izboljša pretok krvi. Prav ta pretok krvi, pa je koristen za zdravljenje poškodb in regeneracijo telesa.

Ščiti proti kroničnemu stresu
Kroničen stres poslabša zmogljivost in škoduje zdravju. Raziskovalci univerze Georgetown so ugotovili, da akupunktura izboljša odportnost proti kroničnemu stresu. Pri študijah, opravljenih na živalih so ugotovili, da je zatrla s stresom povezane hormonske spremembe, učinki tretmaja pa so trajali do štiri dni, kar je dlje kot traja učinek zdravil.

Izboljša spanje
Zadnje klinične študie so pokazale, da akupunktura izboljša tudi kvaliteto spanja, kar je še kako pomembno za dober tek, regeneracijo in preprečevanje bolezni.

Povzeto/ prirejeno po: 6 ways acupuncture can benefit runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ