Kako vam telo pokaže, da vam primanjkuje določenih hranil

Kako vam telo pokaže, da vam primanjkuje določenih hranil
04.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Odgovor na to vprašanje vam v končni fazi lahko poda krvna slika, še prej pa vam bo manjko hranil na različne načine sporočilo vaše telo.

Telo tekačev je pogosto pod velikim stresom – dolge tedenske razdalje, intenzivni treningi, vaje za moč in ob tem seveda še vsakodnevne obveznosti, morda pa še partner in otroci. Prav zato je tako pomembno, da poskrbite, da vaše telo s hrano dobi vsa potrebna hranila, da bi lahko preneslo vsa ta napor in seveda normalno delovalo. Zato, da bi vedeli, ali ima vaše telo hranil dovolj, je priporočljivo, da enkrat ali dvakrat letno naredite krvne preiskave. Te lahko opravite z napotnico, ki jo dobite pri zdravniku, ali pa jih plačate.
To, ali uživate dovolj kalorij, hranil in mikrohranil pa lahko okvirno ocenite tako, da beležite hrano, ki jo uživate, in sicer s pomočjo raznih aplikacij. V primeru, da jih kljub trudu ne boste zaužili dovolj, pa vam bo njihov primanjkljaj prej ali slej in na različne načine sporočilo kar telo samo. Takrat se zna zgoditi, da boste bolj utrujeni kot običajno, da bo regeneracija telesa po aktivnosti slabša, spremenil se bo vaš apetit, spanje in razpoloženje. In vse, kar je odmik od tega, kar je za vaš običajno, pa je za vas lahko namig, da preverite vnos hrane in prilagodite treninge. Predvsem je pomembno, da si kot vzdržljivostni športnik, pretirano ne omejujete vnosa kalorij. Uživanje 1.200 kalorij za žensko in 1.500 kalorij za moškega dnevno preprosto ni dovolj, da bi si zagotovili energijo za normalno delovanje telesa in treninge ter tudi za zadosten vnos vitaminov in hranil. Zadosten vnos zelenjave, sadja, žit in beljakovin namreč omogoča tudi to, da imate dovolj vseh hranil, ki jih telo potrebuje. Če ste ženska v rodni dobi in še posebej, če ste noseči ali dojite, morate sploh paziti, da zaužijete dovolj železa, kalcija in folne kisline.
Sicer pa je za tekače smiselno, da preverijo tudi gostoto svojih kosti. Zmanjšana gostota namreč lahko poveča možnosti za stresne fakture in osteoporozo kasneje v življenju.

V primeru, da vas skrbi, da ne zaužijete dovolj ustreznih hranil, je smiselno, da obiščete strokovnjaka za prehrano. Ta bo preučil vaš trenuten način prehranjevanja in vam pomagal zastaviti jedilnik, s katerim boste zadostili vsem potrebam telesa.

Hranila, ki tekačem običajno primanjkujejo

Znaki in simptomi pomanjkanja

Železo

utrujenost, šibkost; bledica; mrzle roke in stopala, hiter utrip srca;

Vitamin B12

Utrujenost, bledica, zasoplost, izguba apetita;

Kalcij

stresne frakture, nizka gostota kosti;

Vitamin D

frakture; bolečine v kosteh; mišična šibkost;

Antioksidanti (vitamina C in E ter selen)

slaba zmogljivost za šport; nezmožnost regeneracije;


Povzeto/ prirejeno po: How can you detect nutrient deficiencies, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ