Kako vam trening za moč lahko pomaga spati še bolje

Kako vam trening za moč lahko pomaga spati še bolje
31.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Ne le toplo mleko ali zeliščni čaj, za boljši spanec lahko poskrbi tudi kvaliteten trening za moč.

Trening za moč ima številne pozitivne učinke na vaše telo – poskrbi, da ste bolj fit, vaše telo močnejše, zdravje pa boljše. Povezan je namreč z zmanjševanjem tesnobe in boljšim spancem.

Kako sta povezana aktivnost in spanje
Študija, objavljena v reviji Mental Health and Physical Activity, je udeležence s PTSD-jem (postravmatska stresna motnja) v devetih tednih opazovala pri treh 30 minut trajajočih tedenskih treningih za moč. Visoko intenzivni treningi so vključevali 2-3 sete petih vaj za moč, ki so trajale skupno 20 minut. Strokovnjaki so kmalu zatem opazili, da so tisti, ki so tovrstne vaje izvajali, zaspali hitreje in tudi spali bolje kot tisti, ki niso vadili.
Avtor študije, profesor dr. James W. Whitworth s šole za medicino univerze Boston, verjame, da so vaje za moč ključ do izboljšanja spanca. Kot pravi študije kažejo na to, da zmerna do visoko intenzivna vadba proizvaja večje izboljšanje spanja kot nizko intenzivna vadba.

Zato vsem priporoča, da postanejo in tudi ostanejo aktivni.
Ker so imeli vsi udeleženci omenjene študije diagnozo postravmatske stresne motnje, ki vključuje simptome kot so slab spanec, nespečnost in nočne more, lahko rezultate prenesemo tudi na tiste, ki imajo take in drugačne težave s spanjem. Whitworth pravi, da je trening za moč v številnih raziskavah dokazano prispeval k boljšemu spanju, zmanjšanju tesnobe ter boljšemu razpoloženju.

Dvigovanje uteži v večernih urah je bolj koristno
Dr. Scott Collier, profesor in direktor vaskularne biologije in avtonomnih študij laboratorija na državni univerzi Appalachian, je izvedel še eno dvotedensko študijo. Slednja je razkrila, da 30 minutna vadba za moč, ki vključuje tri sete s po 10 ponovitvami, pomaga izboljšati kvaliteto spanca. A najbolj je pomagala tistim, ki so treninge izvajali le nekaj ur pred spanjem, in sicer ob 19.00

Collier meni, da ni smiselno izbirati med kardio ali vadbo za moč, temveč da je potrebno izvajati tako eno kot drugo. Raziskave, objalvjene v reviji Sleep Medicine Reviews namreč kažejo na to, da imata ena in druga močan učinek na kvaliteto spanca, ki je večji, kot če bi izvajali le kardio ali le vaje za moč.

Povzeto po: How strenght training helps you sleep better, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ