Kako varno teči na tekaški stezi

Kako varno teči na tekaški stezi
21.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Nordictrack/ Facebook

Včasih je trening preprosto lažje opraviti na tekaški stezi kot na prostem.

Slabo vreme je pogosto razlog, da tekaški trening, ki ga običajno opravimo na prostem, prenesemo na tekaško stezo. Trening na njih je praktičen, da pa bo tudi varen, upoštevajte spodnje nasvete.

Ne skačite z ali na delujoči trak
Skakanje z ali na delujoči trak je nevarno početje, saj se kaj hitro lahko zgodi, da izgubite ravnotežje in padete. Tako pa seveda lahko tudi poškodujete. Zato pazite, da bo steza v stanju nedelovanja, ko boste stopili nanjo, pred sestopom pa jo ustrezno zaustavite. Ta postopek je ustrezen tudi zato, ker se morate pred začetkom resnega tekaškega treninga dobro ogreti, pred zaključkom pa razhoditi in tako postopoma ohladiti telo.

Uporabljajte varnostno zaponko
Varnostna zaponka ni sama sebi namen, temveč je tam zato, da vam pomaga preprečiti najhujše. Če se, na primer spotaknete in padete, bo namreč poskrbela za takojšnjo zaustavite tekaške stez. Tako pa se boste tudi izognili morebitnim neprijetnim poškodbam, ki bi jih padec lahko povzročil. Zato si jo pred začetkom teka le nadenite. 

Tecite glede na vašo pripravljenost
Tekaška steza omogoča tudi precej velike hitrosti teka. Morda se vam zdi, da ne bi bilo nič narobe, če bi jih poizkusili, a svetujemo vam, da se temu raje izognete. Seveda bi to lahko bil dober izziv, a žal ne prav varen. Hitrejši tek namreč poveča možnosti za poškodbe, ki segajo vse od nategnjenih mišic pa celo do zlomov ob morebitnem padcu s steze.

Osredotočite se na gibanje
Trak po katerem tečete je nenehno v gibanju, vaše noge pa mu morajo dovolj hitro slediti, sicer se lahko zgodi, da napačno stopite ter padete in poškodba je tu. Zato bodite med tekom po stezi raje pozorni na to kaj na njej počnete.

Povzeto po: How to Safely Sprint on a Treadmill Without Breaking Your Face, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ