Kako vaši možgani predelujejo občutek utrujenosti?

Kako vaši možgani predelujejo občutek utrujenosti?
20.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Raziskovalci menijo, da lahko ugotovitve v prihodnosti izboljšajo telesno zmogljivost.

Ne glede na to, ali tečete na tekalni stezi ali zunaj, je tisti strašni trenutek, ko zadenete ob steno in ne gre več naprej, v obeh primerih enak. A kot kaže je del te utrujenosti morda le v glavi. In če bi vedeli, kje v možgaih se to zgodi, bi lahko izvajali terapije za spodbujanje zmogljivosti, pravi nedavna študija v Nature Communications.

V študiji je sodelovalo 20 posameznikov, ki so jih raziskovalci prosili, da naj večkrat z različno silo - od minimalne do največje - primejo in stisnejo senzor. Z uporabo podatkov MRI in računalniškega modeliranja so ugotovili, da se zdi, da občutki utrujenosti izvirajo iz motorične skorje - področja možganov, odgovornega za nadzor gibanja - po besedah soavtorja študije dr. Vikrama Chib, docenta biomedicinski inženiring na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins. Kot dodaten ukrep za določitev, kako to vpliva na delovanje možganov, so raziskovalci udeležencem ponudili dve možnosti za nadaljevanje. Eden je veljal za bolj »tveganega«, pri čemer je določil količino napora na podlagi metanja kovanca, ki je ponujal priložnost, da se ali ne potrudite ali pa vnaprej določite raven napora. »Varna« izbira pa je bila le vnaprej določena raven. Z uvedbo negotovosti so raziskovalci lahko videli, koliko vsak udeleženec ceni svoj trud. To je ponudilo vpogled v to, ali se bodo ljudje odločili za to, da bodo kljub utrujenosti trening opravili do konca. »Ni presenetljivo, da so ljudje bolj nagnjeni k tveganju, da bi se izognili naporom,« je dejal Chib. Vsi udeleženci razen enega so izbrali varno možnost, pregledi pa so pokazali, da je bila motorična skorja med postopkom odločanja deaktivirana pri vseh. Chib je dejal, da je to v skladu s prejšnjimi študijami, ki kažejo, da ko ljudje postanejo utrujeni, aktivnost motorične skorje upada, kar lahko privede do manjšega števila signalov, ki se pošljejo v mišice, kar, na primer, povzroči zmanjšanje moči med treningom v hrib.

Ali bodo te ugotovitve vodile do vdora v motorno skorjo, tako da bo izpuščanje postalo preteklost? Zaenkrat še ne, vendar ni nemogoče. »Menimo da bi lahko uporabili neinvazivno stimulacijo možganov, da bi se aktivnost motorne skorje uskladila s pričakovanji posameznika o uspešnosti,« je dejal Chib. »Druga stvar, ki bi jo morda lahko storili, pa je uvesti kognitivne strategije, ki bi lahko ljudi spremenile, kako dojemajo napor, kar bi lahko vplivalo na motorično kortikalno aktivnost in zmanjšalo utrujenost.«

Povzeto po: How Does Your Brain Process Feelings of Fatigue?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ