Kako vedeti, da ste nevarno dehidrirani?

Kako vedeti, da ste nevarno dehidrirani?
25.08.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Tudi na krajših tekih lahko pride do dehidracije. Kako ugotoviti, da se vam dogaja prav to?

»Normalno je, da med vadbo pride do blažje dehidracije,« pravi Rob Pickels, direktor fiziologije na CU Sports Medicine and Performance Center iz Boulderja v Koloradu - še posebej, če ste aktivni v vročini in se znojite (in ne želite zaužiti preveč tekočine). » A dolgotrajna zmerna dehidracija ali huda dehidracija je škodljiva za vaše zdravje; zlasti za delovanje ledvic. Vsi vemo, da je čas, da kaj popijemo, takrat, ko smo žejni ali pa imamo suha usta,« pravi. Obstajajo pa manj očitni znaki, da ste na dobri poti do resne dehidracije. Preverite, kateri so to.

Dvigajoč se srčni utrip
Srčni utrip se z intenzivnostjo povečuje in se pri dolgi vadbi (zlasti v vročini) spreminja. Če pa opazite, da je srčni utripi za 15 do 20 utripov višji, kot bi pričakovali, je morda vaše srce kompenziralo zmanjšan volumen krvi (znano tudi kot dehidracija) s hitrejšim utripom.

Vrtoglavica

Veste, kako vam glava nekoliko zaplava, ko nenadoma vstanete iz sedečega položaja? To se imenuje posturalna hipotenzija in je posledica tega, da kri zaradi premajhnega volumna krvi pri menjavi položaja glave ne doseže dovolj hitro. Če to občutite na dolgi rok, je to tudi lahko znak dehidracije.

Ohlapna koža
Ko se koža na hrbtni strani vaše roke po stiskanju ne vrne takoj nazaj v svoj položaj, je ta povešena koža znak, da takoj potrebujete več tekočine. »Pri normalni hidraciji bi se morala stisnjena koža v bistvu takoj vrniti v normalno stanje,« pravi Pickels. Z zmerno do hudo dehidracijo se bo vračala počasi.«

Neprijeten vonj
Če si privoščite oddih v naravi in vam diši, kot da ste prišli v kopalnico na avtobusni postaji, je to še en dober znak, da bi morali zaužiti več tekočine, pravi Pickels. »Močan vonj po urinu je lahko znak dehidracije.« Seveda je še vedno dobro, če morate na tej točki lulati, saj se po hudi dehidraciji proizvodnja urina dramatično zmanjša. Izogibajte se zdrsu na to stopnjo tako, da čim prej povečate vnos tekočine.

Povzeto po: How to Tell When You’re Dangerously Dehydrated, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ