Kako veste, da ne uživate dovolj vlaknin?

Kako veste, da ne uživate dovolj vlaknin?
06.11.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Vlaknine imajo številne pozitivne učinke na zdravje in počutje. Pa jih zaužijete dovolj?

Vlaknine imajo veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje, med drugim povečajo občutek sitosti, izboljšujejo prebavo, saj pomagajo pri temu, da se hrana v prebavilih gladko pomika skozi njih, obenem pa tudi hranijo zdrave bakterije v njih. A kaj, ko jih povečini ne zaužijemo dovolj. Povprečen američan, na primer jih zaužije okoli 15g dnevno, moral pa bi jih nekje med 30-40 gramov dnevno odvisno od teže in nivoja aktivnosti. Premajhna količina zaužitih vlaknin pa se kaže na različne načine ...

Nimate energije
Če uživate le preproste ogljikove hidrate, kot so izdelki iz bele moke in sladkarije, potem zagotovo ne uživate dovolj vlaknin. Teh je namreč največ v živilih iz kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so polnovredna žita, stročnice in sadje. Če jih boste uživali, vam krvni sladkor ne bo poskočil na vrat na nos, zato boste dlje časa siti ter tudi bolj polni energije.

Kmalu po obroku ste spet lačni
Če kmalu po jedi spet začutite lakoto, ste verjetno v obroku zaužili premalo vlaknin. Vlaknine namreč poskrbijo za to, da se počutite bolj polni, pa tudi siti ste dlje časa, saj se tudi vlaknine prebavljajo nekoliko dlje.

Ne morete shujšati
Ker vas vlaknine napolnijo, boste dlje časa siti, zato boste posledično pojedli manj. Prav tako pa vlaknin telo ne more absorbirati, zato bistveno ne prispevajo k skupnemu vnosu kalorij.

Ne morete na veliko potrebo
Če imate težave z zaprtostjo, potem so rešitev vlaknine, saj pomagajo pri temu, da gre hrana lažje čez prebavni trakt. Obenem pa vlaknine tudi vežejo vodo, zato je blato bolj vlažno in se lažje premika naprej.

Imate številne zdravstvene težave
Če niste najboljšega zdravja, se velja zazreti v vaš jedilnik in če je na njem premalo vlaknin, velja njihov vnos povečati. Vlaknin namreč ugodno vplivajo tudi na ožillje, saj, na primer vlaknine iz polnovrednih žit zmanjšujejo možnost za bolezni srca, kap, debelost in diabetes tipa 2. Obenem se vlaknine združijo tudi z drugimi koristnimi živili, kot so cink, železo in B vitamin ter pomagajo znižati nivo holesterola v telesu ter izboljšujejo zmožnost presnove krvnega sladkorja.

Povzeto po: 5 Signs You ’re Not Eating Enough Fiber, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ