Kako vzljubiti tekalno stezo

Kako vzljubiti tekalno stezo
21.12.2020 AVTOR: A. T., Foto: Life Fitness/ Facebook

Tekalna steza je lahko dragocen spremljevalec treningov, ne glede na vreme

Preprečite pregrevanje
Prav tako kot na prostem je tudi v zaprtih prostorih pomembno, da se ne pregrejete in da ostanete hidrirani. Nekateri tekači se namreč na tekalni stezi znojijo še bolj kot takrat, ko tečejo zunaj. »Ko ste na tekalni stezi, v vas ne piha vetra, ki ga čutite na prostem,« pravi trenerka teka Ashley Brasovan. Za najbolj produktivno vadbo priporoča uporabo ventilatorja. 

Uporabite ogledalo
»Če vidite, kako tečete, vam to pomaga ohranjati dobro formo,« pravi Debora Warner, ustanoviteljica kluba Mile High Run, telovadnice za tekalne steze v New Yorku. »Roke naj se premikajo naprej in nazaj, ne po srednji črti; ramena naj bodo sproščena in spuščena.« 

Spremljajte svoje korake
Ohranite visoko kadenco. Raziskave kažejo, da imajo tekači pri hitrosti 10 km navadno daljšo dolžino koraka in manjšo kadenco na tekalni stezi v primerjavi s tekom zunaj. »Če je stopnja korakov na tekalni stezi veliko počasnejša, je to znak, da se borite sami s sabo in verjetno prehitevate,« pravi strokovnjak Jay Dicharry.

Ostanite motivirani
Na tekalni stezi lahko hitro padete v rutino, zato trening popestritve z intervali, ponovitvami vzponov in drugimi tipi tekaških treningov. Čas bo tako hitreje minil obenem pa boste postali močnejši.

Prilagodite pričakovanja
Ne belite si glave, če se hitrost, ki jo lahko dosežete na prostem, na tekalni stezi zdi težja. Študija iz leta 2012 je pokazala, da so tekači po tekalni stezi tekli počasneje, ko so tekli v tempu, ki so ga izbrali sami.

Povzeto po: How to learn to love the treadmill, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ