Kako začeti s tekom po brezpotjih

Kako začeti s tekom po brezpotjih
20.03.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Vas mika, da bi začeli teči v gozdu ali hribih? Zakaj pa ne. Začnete lahko takole ...

Kaj potrebujete?
Ne, za tek po brezpotjih ne potrebujete pregrešno drage opreme, le udobna športna oblačila, v katerih tudi sicer tečete. Boste pa morali investirati v lahek tekaški nahrbtnik kamor boste pospravili kakšen prigrizek, tekočino in po možnosti elektrolite, saj je to tisto kar boste med dolgim tekom najbolj potrebovali. Prav tako pa je pomembna tudi kvalitetna obutev, ki mora biti primerna za tek po gozdnih poteh in makadamu.

Kaj boste pridobili?
Tek po brezpotjih se nekoliko razlikuje od enoličnega tega po ravnini, saj je zahtevnejši, morda počasnejši, a za krepitev telesa vsekakor veliko boljši. Poleg tega pa boste v naravi in na svežem zraku sprostili tudi svojo glavo.

Je tek po brezpotju zahteven?
Ja, tek po brezpotjih je zahteven, zato ne pričakujte, da boste lahko tekli tako daleč ali dolgo kot po ravnini. Začnite počasi in postopoma, da se vaše telo na napor navadi, saj se boste nenazadnje tako izognili tudi poškodbam.

Ne pozabite na hrano in tekočino
Ne, na dolgih tekih brez hrane in prigrizkov ne bo šlo. Ravno nasprotno. Potrebovali boste še več energije in še več tekočine, zato poskrbite, da jih boste imeli s seboj dovolj. Priporočamo vam lahke prigrizke, kot so banane, geli, energijske ploščice in vse drugo, kar vam preizkušno ustreza. Poleg vode pa s seboj vzemite tudi kakšen športen napitek, ki naj vsebuje tudi elektrolite in minerale.

Bodite pripravljeni na vse
Če boste tekli v hribih, morate vedeti, da se vreme lahko kaj hitro spremeni, zato dobro preučite lokacijo, da boste vedeli, kam se umakniti, če bo to potrebno. Prav tako pa v nahrbtniku ne bo odveč kakšen anorak, ki vas bo zaščitil pred dežnimi kapljami.

Tecite v družbi
Nekateri radi v naravi tečejo sami, a v večjih gozdovih ali hribih je bolje teči v družbi, saj se boste tako počutili bolj varno. Prav tako pa bo pomoč pri roki, če bi jo morda potrebovali.

Imejte s seboj zemljevid in kompas
Daleč od civilizacije vam telefon lahko odpove, zato je dobro, da imate s seboj kompas in zemljevid, da boste našli pot nazaj, če boste zašli.

Preglejte vremensko napoved
Pred odhodom na tek vedno preverite, kakšno vreme se obeta, saj bi v primeru slabega vremena lahko zašli v težave.

Povejte, kam greste
Sami ali v družbi, vseeno je dobro, da domače obvestite o tem, kam se odpravljate in kaj boste tam počeli, saj bodo vedeli, kje iskati, če se jim ne bi dlje časa javil.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ