Kakšna je razlika med fartlekom, tempo in intervalnimi teki

Kakšna je razlika med fartlekom, tempo in intervalnimi teki
15.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Podobni, a vseeno različni ...
Fartlek
Beseda fartlek prihaja iz švedščine in pomeni ''igra hitrosti''. Lahko je trening za izboljšanje tekaških sposobnosti ali pa sprostitev od sicer enoličnih treningov. Običajno ga izvajamo v naravi, na razgibanem terenu kot so vzpetine, kolovozi itd.

Na tovrstnem treningu sta nujna le ogrevanje na začetku in iztek na koncu, sicer pa ves čas spreminjamo hitrost in način teka – krajše razdalje, pretečene z največjo hitrostjo in razdalje, kjer tečemo počasneje ali celo hodimo. Nenazadnje lahko v trening vpletemo tudi vaje z lastno težo (sklece, počepi, trebušnjaki itd.).

Tempo teki
Tako kot pri fartleku sta tudi tukaj nujna le ogrevanje in ohlajanje. Sicer pa je pomembno, da tečete na meji vašega aerobnega praga ali nekoliko nad njim (tako tudi porabite več glikogenskih zalog za energijo). To je meja, ki je že nad cono udobja - lahko slišite dihanje, a še vedno ne hlastate za zrakom. In če se še vedno lahko pogovarjate, niste v tempo zoni; če pa sploh ne morete govorit, potem ste nad tempo zono. Pravilno je, da ste nekje vmes, tako da lahko izgovarjate besede (ne morete se pa ravno pogovarjati). 

Intervalni teki
Intervalni teki so kratki, a intenzivni. Sestavljeni so iz hitrih in intenzivnih tekov, ki trajajo 1-2 minuti, sledijo pa jim enako dolgi ali malce daljši lahkotni teki oziroma hoja (t.i. čas okrevanja). Tukaj tečete nad zgoraj omenjeno tempo zono, kar pomeni, da boste tekli res na polno, zadihani boste in komaj boste čakali, da končate. Zato mora intenzivnemu intervalu nujno slediti lahkoten tek ali hoja. 

Prirejeno po:

What's the difference between fartlek, tempo, and interval runs, dostopen tukaj.
Tempo run, dostopen tukaj.  
Intervals, dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ