Kateri so pravi beljakovinski napitki za tekače in kdaj jih uživati

Kateri so pravi beljakovinski napitki za tekače in kdaj jih uživati
13.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Vega/ Facebook

Beljakovinski napitki so nepogrešljiv del prehrane vsakega športnika. A katere uživati in kdaj?

Beljakovinski napitki so zelo pripravni, saj jih imamo lahko vedno ob sebi in si tako zagotovimo prigrizek, ko nimamo časa za konkreten obrok po treningu ali v delovnem dnevu. A kot pravijo strokovnjaki, beljakovinskega napitka vam ni potrebno zaužiti po vsakem treningu, temveč takrat, ko veste, da dlje časa po treningu ne boste imeli možnosti za konkreten obrok oziroma, ko vas naslednji trening čaka v roku naslednjih 12 ur. Če beljakovinski napitek že nameravate zaužiti, pa to storite v roku 30 minut po teku, saj takrat telo hranila v njem absorbira hitreje in tako spodbudi regeneracijo po teku.

Kateri beljakovinski pripravki so pravi za vas?
Na trgu je na voljo malo morje beljakovinskih pripravko, narejenih iz beljakovin različnega izvora – tako mlečnih kot tudi rastlinskih. Katere izbrati, da bo učinek čim boljši?

Kazein
Kazein je netopna sestavina mleka, zato je težje prebavljiv od sirotke. Ker pa spodbuja regeneracijo telesa dlje časa, strokovnjaki predlagajo, da se ga uživa pred spanjem. Ker ima podoben učinek na vaše telo tudi mleko, lahko pred spanjem zaužijete tudi tega, saj vam bo obenem pomagal tudi lažje zaspati.

Sirotka
Sirotka je stranski proizvod, ki nastane pri pridelavi sira. Med beljakovinskimi pripravki pa je ena tistih, ki se zelo hitro absorbira v telo in lahko tako hitro stimulira sintezo mišičnih beljakovin. Zelo pomembno pa je, da pri izboru pripravkov s sirotko pazite, da ti ne vsebujejo preveč sladkorja.

Grahove beljakovine
Če laktozno intolerantni ali se izogibate izdelkom živalskega izvora, bodo grahove beljakovine pravi izbor za vas. Gre namreč za beljakovine rastlinskega izvora, ki so vir popolnih beljakovin, kar pomeni, da vsebujejo vseh devet esencialnih amino kislin.

Beljakovine rjavega riža
Še ena opcija za tiste, ki se izogibate izdelkom živalskega izvora so beljakovine iz rjavega riža. Slednje naj bi bile zelo učinkovite pri gradnji mišične mase in spodbujanju regeneracije telesa, obenem pa so tudi dober vir vlaknin. Žal pa se prebavljajo dlje kot sirotkine beljakovine, obenem pa riž sam po sebi ne premore vseh esencialnih amino kislin, zato so boljši izbor grahove beljakovine.

Povzeto po: The best protein powders for runners and when to take them, ki je dostopen tukaj.


Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ