Katerih živil pred vadbo ni dobro uživati?

Katerih živil pred vadbo ni dobro uživati?
04.02.2021 AVTOR: K. R. , foto: PIXABAY

Morda želite povečati mišično maso. Morda želite preteči več kilometrov hitreje. V vsakem primeru je izbira prave prehrane pred vadbo ključ do uspeha, medtem ko napačne odločitve lahko vodijo do slabe vadbe.

Ne glede na to, ali tečete zunaj ali v telovadnici dvigate uteži, ena stvar ostane nespremenjena: vaše telo za izvajanje vadbe potrebuje primerno gorivo. Bodite pozorni na to, kaj jeste pred vadbo. Preverite, katerih šest živil vam naredi več škode kot koristi.

Morda vas zanima tudi: Kaj storiti za boljše prehranjevanje in še boljši tek

Gazirane pijače

Gazirane pijače in mehurčki, ki se v njih nahajajo, lahko povzročijo napenjanje, občutek sitosti in napihnjenosti, kar vam zagotovo preprečuje dobro in intenzivno vadbo. Namesto gazirane pijače naj bo raje voda vaša prva izbira. Ob daljših treningih lahko izgubo ogljikovih hidratov nadomestite z izotoničnimi in športnimi napitki.

Z vlakninami bogato prehrano

Vlaknine so sicer odlične za vaše črevesje, vendar lahko ovirajo vašo vadbo. Prebava hrane z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so brokoli, žitarice z visoko vsebnostjo vlaknin ali leča in druge stročnice, traja dlje, in kasneje pritegne kri v prebavni sistem. To pomeni, da vaše mišice ne dobijo kisika, sladkorja in aminokislin – ki se prenašajo preko krvnega sistema -, ki jih potrebujejo med vadbo.

Beljakovinske tablice z nizkim deležem ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati so prednostni vir energije vašega telesa. Vaše telo pretvori ogljikove hidrate v sladkor, ki se nato absorbira v krvni obtok, potuje v celice telesa in jih lahko porabite za energijo.
Če imate nizko vsebnost ogljikovih hidratov, bo vaše telo razgradilo mišične beljakovine za energijo, kar lahko prepreči rast mišic. Med anaerobno aktivnostjo so ogljikovi hidrati edini vir energije. Brez ogljikovih hidratov ne bo dovolj energije za naporen trening. Tudi beljakovine so pomembne, saj spodbujajo vzdrževanje in rast mišic ter ščitijo pred razgradnjo mišic.

Oreščki

Oreščki imajo veliko vsebnost maščobnih kislin omega-3. Maščobe pa - tako kot vlaknine - počasneje potujejo skozi vaše telo. To pomeni večji pretok krvi v prebavila in jetra. Oreški, sir in avokado vsebujejo beljakovine, ki so koristne za telo, toda zaradi visoke vsebnosti maščob se jih je treba pred treningom izogibati.

Polnozrnat toast

Kompleksni ogljikovi hidrati - na primer tisti v polnozrnatih žitaricah, zelenjavi in fižolu - vam med treningom vzdržljivosti ne bodo pomagali izpolniti potenciala. Trening boste bolje opravili, če boste prej uživali enostavne ogljikove hidrate, ki jih vaše telo lahko hitreje absorbira za takojšnjo uporabo. V tem primeru bi lahko izbrali bel kruh, ki je sestavljen predvsem iz preprostih ogljikovih hidratov in telo oskrbi z lahko dostopno energijo. Živila z visoko vsebnostjo kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so rjavi riž, čičerika in sladki krompir, so bogata tudi z vlakninami, ki lahko povečajo nelagodje.

Pikantna hrana

Pri nekaterih ljudeh lahko pekoča in začinjena hrana, denimo jedi s papriko jalapeño ali pekoča omaka, sproži zgago ali refluks kisline, ki ga povzročajo kisline, ki uhajajo v želodec in vstopijo v požiralnik. To vodi v neprijeten pekoč občutek v grlu in kislost v želodcu, zaradi česar se lahko na treningu počutite slabo.

Povzeto po: 6 Things You Should Never Eat or Drink Before Your Workout

Značke: Prehrana
Ključne besede:
Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ