Kdaj povečati obremenitev pri vajah za moč?

Kdaj povečati obremenitev pri vajah za moč?
19.12.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Že dlje časa dvigujete uteži, da bi si pridobili moč in mišično maso, a napredka ni? Morda je čas, da v roke vzamete težje uteži ...

Ponovitve opravljate z lahkoto
Če lahko opravite več ponovitev zaporedoma in vas te ne utrudijo ter med njimi ne potrebujete večjega odmora, potem ne dvigujete tako težkih uteži, kot ste jih zmožni. Seveda to ne pomeni, da lahko obremenitev povečate za dvakratno težo od te, ki ste jo dvigovali do sedaj. Poskusite sprva dodati le kakšen kilogram ali dva dodatne teže in jo nato povečate, ko začutite, da vam je obremenitev spet postala prelahka.

Mišični tonus ostaja enak
Vaše mišice bi morale z vadbo z vse težjimi utežmi postati vse bolj napete in močnejše. Če se to ne zgodi, najverjetneje ne dvigate dovolj težkih uteži. Da bi stanje izboljšali boste morali povečati težo uteži, in sicer za zgornji del telesa strokovnjaki priporočajo, da povečate obremenitev za 5-10%, za spodnji pa od 15-20%. Seveda pa boste, za viden rezultat, morali tudi redno trenirati.

Brez težav lahko naredite dve dodatni ponovitvi s težjimi utežmi
Ste poskusili opraviti eno ali dve dodatni ponovitvi s težjimi utežmi in ugotovili, da jih zmorete narediti brez težav? Potem je pa sploh čas, da povečate obremenitev, a seveda po pameti in postopoma, da se ne poškodujete.

Povzeto/ prirejeno po: 4 signs you need to increase strenght training program, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ