Ko stopala med tekom postanejo otopela

Ko stopala med tekom postanejo otopela
23.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Se to dogaja tudi vam? Preverite, kaj bi lahko bil vzrok in kaj storite, da težavo preprečite.

Če ste opazili, da vaša stopala med tekom vse pogosteje postanejo otopela, so prva stvar, ki jo morate vzeti v roke, vaši tekaški copati. So v pravi velikosti, je sprednji del, kjer so vaši prsti dovolj širok? Slednje je namreč zelo pomembno, saj se mora noga udobno počutiti v copatu, prsti pa morajo biti svobodni. Zato prvo zelo dobro preučite vaše tekaške copate, njihovo obliko, velikost; način, kako so zavezane vezalke in poskusite ugotoviti, ali bi kaj od tega morda lahko bilo vzrok vaših težav.

Druga stvar, ki jo lahko naredite je, da se oglasite v specializirani trgovini za športno opremo. Prav mogoče je namreč, da številka copata, ki jo nosite ni primerna za vas in boste potrebovali vsaj eno številko večje. Tako bo vaše stopalo, tudi, ko boste obuli nogavice, v njem udobno ležalo. Tretja stvar, ki jo lahko storite je tudi ta, da pomerite več različnih tekaških copatov, saj vam morda model, ki ga trenutno nosite ne ustreza.
Četrta stvar, ki je lahko vzrok vaših težav pa je trening. Morda je prezahteven, morda prehitro želite preveč in še kaj. Zato je dobro, da ga morda za nekaj časa omilite, vanj vključite hojo in kaj hitro boste videli, ali so težave še tukaj ali ne.

Če ne tekaški copati in ne trening nista kriva za vaše težave, se oglasite pri zdravniku, specializiranem za športno medicino ali pri ortopedu. Otopelost je namreč kaj lahko povezana z živčevjem, kako in zakaj ter kaj lahko storite pa vam bo najbolje vedel povedati strokovnjak. Morda si boste mogli pomagati z vajami, morda z ortotiki, v skrajnem primeru pa so mogoče tudi operacije.

Povzeto po: Help! My feet go numb when I run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Oprema, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ