Koliko kalorij zares pokurite po koncu vadbe?

Koliko kalorij zares pokurite po koncu vadbe?
01.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Odgovor vas bo zagotovo presenetil.

Med zahtevno vadbo zagotovo pokurite kar nekaj kalorij. A kar morda ne veste je to, da vaše telo veliko kalorij pokuri tudi po vadbi. Ta proces se imenuje presežek kisika po zaključku vadbe ali kar EPOC (excess post-exercise oxygen consumption).

Kaj je EPOC?
EPOC predstavlja načih ohlajanja telesa po vadbi. Naše telo med vadbo uporablja kisik za proizvajanje energije, in vadba, ki ga pokuri veliko – vadba, ki je visoko intenzivna – potroši veliko kalorij. Po vadbi mora telo ponovno vzpostaviti ravnotežje – hormoni se morajo vrniti v ravnovesje, zaloge goriva se morajo ponovno napolniti, poškodovano tkivo regenerirati, celice vrniti v normalno stanje in še kaj. Za vse to pa je seveda potrebna dodatna energije, kar pomeni, da vaše telo tudi po zaključku vadbe še vedno kuri kalorije.

Kako vpliva na tekače?
Bolj kot bo vaša vadba intenziva večji bo presežek kisika po zaključku vadbe. To pa zato, ker bodo mišice zato, da bi do EPOC-a sploh prišlo, morale delati do utrujenosti. Če torej izvajate trening za hitrost ali trening za moč, morate teoretično potrošiti mišično energijo v času trajanja trening. Kar pomeni, da v tem primeru ne boste porabili veliko kalorij. V primeru, da boste imeli srednje do zelo zahteven trening, pa bo učinek EPOC trajal od 2-10 ur. Vseeno pa poraba kalorij v tem času vseeno ne bo tako drastična, kot mislite. Porabili boste le okoli 150-200 kalorij oziroma okoli 20kcal na uro. Še najmanjši EPOC učinek pa bo po dolgem, počasnem teku, saj med njim ne boste do konca izčrpali mišične energije.

Kako torej pokuriti nekaj več kalorij?
Če torej želite pokuriti nekaj več kalorij, je smiselno, da v svoje treninge vključite visoko intenzivno vadbo in vaje z utežmi. Obenem si boste tako tudi izboljšali vzdržljivost, moč in hitrost, ki jih pri teku še kako potrebujete. Vsekakor pa pazite, da boste ob vsem tem vseeno zaužili dovolj kalorij. Vaše telo jih potrebuje tako za delovanje, kot tudi za vsakodnevne aktivnosti, kvalitetne treninge in nenazadnje regeneracijo telesa po treningih.

How many calories do you really burn once workout is over?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ