Koliko podatkov o teku je dovolj?

Koliko podatkov o teku je dovolj?
10.11.2022 AVTOR: L. Z.
Ed Caesar, avtor knjige Dve uri - Maratonski čas na meji mogočega, odslej trenira pod nadzorom Nikovih strokovnjakov.

Ideje za trening je črpal iz strokovnih knjig o vrhunskih maratoncih – tipična rekreativna napaka.

Statistika ne more povedati vsega o našem teku.

Caesar je ugotovil, da so številke le del tekaškega jezika.

Zanimivo bo videti, kako bodo na zahodnjaško govorico odgovorili Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese in Lelisa Desisa.

Caesar je svoj tek dojemal kot preprosto reč. Zavežeš vezalke in tečeš. Ideje za trening je črpal iz strokovnih knjig o vrhunskih maratoncih – tipična rekreativna napaka. Ker se z Nikom ukvarjata s podobnim problemom (kako preteči maraton pod dvema urama), se je ameriška multinacionalka odločila, da mu bo analitično, strokovno, natančno pomagala. In zakomplicirala trenažni proces. Sedaj njegove treninge preučujejo v laboratorijih, nad njegovim razvojem pa bdijo veliki tekaški umi. Novinar si je namreč za cilj zadal, da bo polmaraton pretekel pod uro in pol, kar je poimenoval Breaking90 (Nikov projekt maratona pod dvema urama se imenuje Breaking2).

Caesar ima o vsem skupaj nekaj pomislekov. Kdo pa jih ne bi imel? Vsi smo precej več kot le številke. Statistika ne more povedati vsega o našem teku. Ta je med drugim odvisen od čustev in zunanjih okoliščin. Na primer: grafi ne vedo, da je pred dolgim tekom, ki ga je Caesar pretekel z nenormalno visokim pulzom, britanski novinar imel veliko stresa pri delu, spil šest espressov, pa še otroci so mu težili! Ali ko je pozimi nič hudega sluteč tekel po angleških cestah in naenkrat na svoji desni zagledal noja. Strokovnjaki so ob nenadnem dvigu pulza sklepali, da je izrazito pospešil: le kdo bi pomislil, da je pravkar srečal velikega afriškega ptiča?

Po drugi strani pa statistika ne laže. Če pokaže visok srčni utrip, je naš srčni utrip zares visok. Hkrati se strokovnjaki tako kot Caesar zavedajo, da je treba upoštevati tudi okoliščine, ki jih grafi ne prikažejo, zato se vestno pogovarjajo z analiziranim.

Tako so denimo razbrali, da je trening 6-krat 1000 m z minuto pavze, ki si ga je Caesar »sposodil« od vrhunskega maratonca Geoffreyja Mutaia, za rekreativnega novinarja nekoristen, saj zadnjih 200 metrov skorajda prehodi. Tako sedaj dela 6-krat 800 m. Zaenkrat vse kaže, da je sprememba koristila: Caesar premore več svežine in hitrosti. Na dveh kilometrih je napredoval za 21 sekund, pet kilometrov pa prvič zmogel pod dvajsetimi minutami, kar je za popolnega amaterja zelo spodbudno.

Caesar je ugotovil, da so številke le del tekaškega jezika. Jezika, ki ga dandanes preko GPS ur, pametnih telefonov in tekalnih stez govorimo zahodnjaki, medtem ko se vzhodni Afričani še vedno raje sporazumevajo preko zvezka in štoparice. Zanimivo bo videti, kako bodo na zahodnjaško govorico odgovorili Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese in Lelisa Desisa, ki bodo v Nikovem projektu spomladi skušali maratonski rekord prestaviti pod dve uri. Nike seveda ničesar noče prepustiti naključju.

Povzeto po: www.wired.com

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ