Koliko soli je priporočljivo zaužiti čez dan?

Koliko soli je priporočljivo zaužiti čez dan?
20.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič; www.ketogenic.com

Kako se lahko izognemo nepotrebnemu vnosu soli v telo in koliko soli je pravzaprav dobre za zdravje posameznika?

Če v naše telo vnesemo preveč soli se prične v njem zadrževati voda, kar lahko vodi v vrsto zdravstvenih zapletov, kot so srčno-žilna obolenja in druga stanja, ki lahko vodijo v resne zdravstvene težave.

Previsok vnos soli je povezan tudi z želodčnim rakom, pa tudi z osteoporozo, saj je povečano izločanje natrija s sečem kot posledica povečanja uživanja kuhinjske soli, povezano s povečanim izločanjem kalcija, ki ga prav tako izločamo z uriniranjem. Velika poraba kuhinjske soli lahko pri ženskah po menopavzi tako prispeva k zmanjšanju kostne gostote, k sladkorni bolezni, pa tudi k debelosti. V primeru, ko prekomerno količino soli uživamo vsak dan lahko nastanek the bolezenskih stanj še pospešimo.

Priporočen dnevni vnos soli glede na starost posameznika:

  • Dojenčki od 0 do 4 mesecev: 0,2g soli na dan
  • Dojenčki od 4 do 12 mesecev: 0,5g soli na dan
  • Otroci od 1 do 4 let: 0,8g soli na dan
  • Otroci od 4 do 7 let: 1,0g soli na dan
  • Otroci od 7 do 10 let: 1,2g doli na dan
  • Otroci od 10 do 13 let: 1,3g soli na dan
  • Otroci od 13 do 15 let: 1,4g soli na dan
  • Mladostniki, odrasli in starejši: 1,4g soli na dan

Kaj vpliva na čezmeren vnos soli pri prehrani posameznika?

Problematika uživanja prevelikih količin soli v Sloveniji je še vedno zelo velika. Odrasli v povprečju vsak dan zaužijejo 130% soli preveč. V prehrani prebivalcev Slovenije so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki.

Čezmeren vnos soli v prehrani je posledica:

  • prekomerne uporabe soli v živilih (kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri) ter slanosti pred-pripravljenih in pripravljenih izdelkov;
  • čezmernega soljenja obrokov v gostinski ponudbi in pri drugih ponudnikih hrane; dosoljevanja že dovolj slane hrane pri mizi;
  • doma pripravljenih obrokov s previsoko vsebnostjo soli;
  • nezadostne ozaveščenosti prebivalcev o pomenu soli za zdravje.

Naše telo gradijo beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati, da pa lahko telo dobro deluje potrebuje tudi vitamine in minerale ter vlaknine. Minerali so rudninske snovi, ki jih telo ne more ustvarjati samo in jih moramo v telo vnesti s hrano. Med zelo pomembne minerale poleg natrija uvrščamo še magnezij, kalcij, kalij, železo, jod, fluorid, cink in selen. Tudi natrij je mineral, ki ga ljudje v naše telo največkrat vnašamo v telo s soljo, izločamo pa ga z uriniranjem. Vidimo torej, da natrij kot tak potrebujemo in ga zato ne smemo izločiti iz prehrane, pač pa moramo paziti, da vnos ni previsok.

Svetovna zdravstvena organizacija je na podlagi številnih študij izdala priporočilo o vnosu največ 5g soli na dan (za odraslega posameznika), kar je enako približno eni čajni žlički. 


Da bi se prevelikemu vnosu soli v telo izognili je priporočljivo izvesti nekaj preventivnih ukrepov, ki preverjeno delujejo. Preden se odločimo za nakup izdelka velja podrobno preveriti vsebnost hranil v živilu. Sol se lahko skriva v različnih aditivih, ki so dodani, da podaljšajo rok trajanja živila. Po pravilih označevanja se podatek nanaša na 100 g izdelka, da je možna primerjava med istovrstnimi izdelki. Bolje je izbirati tiste z nižjo vsebnostjo soli. Pomembno je poudariti tudi, da potrebujejo posamezniki, ki se redno ukvarjajo s športom nekaj več soli, kot je potrebuje telo nešportnika.

Nekaj priporočil, da bodo naši obroki bolj zdravi:

  • Pri kuhanju in peki uporabljajmo manj soli, uživajmo raje v naravnih okusih hrane. Hrano lahko začinimo tudi z drugimi začimbami in zelišči.
  • Vsakodnevno moramo zaužiti dovolj zelenjave in sadja, ki vsebujeta veliko kalija, saj s tem nevtraliziramo učinek soli.
  • Odločajmo se za manj slan kruh in druge krušne izdelke.
  • Prekajeno meso in mesne izdelke uživajmo le nekajkrat na teden.
  • Izogibajmo se pred-pripravljeni in predelani hrani, ki praviloma vsebuje veliko soli.
Značke: Zdravje
Ključne besede:
sol natrij
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ