Koliko vlaknin potrebujete v prehrani?

Koliko vlaknin potrebujete v prehrani?
15.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Quaker/ Facebook

Vlaknine so zelo pomembne za to, da vaša prebava deluje gladko, zato bi jih morali uživati dnevno.

Vlaknin se je morda res dobro izogibati pred tekom, vsekakor pa so zelo pomembno hranilo, katerega bi morali uživati v zadostnih količinah. Ne le, da skrbijo za to, da prebava deluje dobro, temveč tudi pomagajo zmanjšati možnost za visok holesterol, diabetes tipa 2, nekatere tipe raka in celo smrt. A čeprav so za zdravje tako zelo pomembne, jih mnogi še vedno ne uživajo dovolj, kar so potrdile tudi številne raziskave.

Nova meta analiza, objavljena v reviji The Lancet, je preučila 185 študij in 58 kliničnih preizkušanj, v katerih je bilo skupno vključenih 4635 udeležencev. Raziskovalci so zaključili, da so tisti, z visokim vnosom vlaknin imeli 30% manjšo možnost za smrt, ki bi bila posledica bolezni srca; 22% manjšo možnost za kap ter 16% možnost za diabetes tipa 2 in kolorektalnega raka v primerjavi s tistimi, ki so uživali manj vlaknin. Obenem so tisti, ki so uživali več vlaknin, imeli tudi manj možnosti za debelost.

Kot pravijo strokovnjaki, bi dnevno morali zaužiti med 25-29 gramov vlaknin iz polnovrednih žit, zelenjave in sadja. Hrana z visoko vrednostjo vlaknin bo namreč poskrbela za to, da boste dlje časa siti, kar pomeni, da boste tudi manj jedli. Obenem pa bo poskrbela tudi za to, da vam krvni sladkor ne bo skakal, kar pomeni, da boste imeli manj možnosti za razvoj diabetesa tipa 2 in bolezni srca.

Povzeto po: How much fiber do you need in your diet? Research shows it's more than you think, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ