Lahko tečete tudi, ko ste bolni?

Lahko tečete tudi, ko ste bolni?
06.10.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Tekači neradi spuščamo treninge, tudi takrat, ko smo bolni. A kdaj je trening kljub bolezni še sprejemljiv in kdaj ne?
Tekače nas težko kaj ustavi, tudi ne dež ali sneg, kaj šele malce smrkanja. A z zimo kaj lahko pride tudi to! A ker so simptomi pogosto blagi in niso dovolj ne za to, da bi ostali v postelji in še manj, da bi bili odsotni z dela, se nam zdi čisto normalno, da opravimo tudi vsakdanji trening. In čeprav nam vadba v takih trenutkih lahko pomaga, da se počutimo mentalno in fizično bolje, nam v določenih primerih lahko tudi bolj škodi kot koristi. A kako vedeti, kdaj je bolje, da trening izpustimo?

David Nieman, dr. med., ki vodi laboratorij za človeško zmogljivosti na državni univerzi Appalacian v Združenih državah, tudi sam tekač in maratonec, uporablja 'pravilo vratu'. Simptomi, ki segajo pod vrat, to so bolečine v prsih, okužbe dihal in bolečine v telesu, zahtevajo počitek. Simptomi, kot sta smrkanje in kihanje, pa ne predstavljata tveganja za poslabšanje ali razvoj resnejših težav, zato je trening mogoč.

Njegov pogled podpira tudi Tom Weidner, dr. med, z državne universe Ball, sicer vodja raziskav atletskih treningov. V eni izmed študij, pri kateri sta sodelovali dve skupini 30 tekačev s prehladom, je ena skupina tedensko tekla vsak dan po 30-40minut, druga pa je počivala. Weidner navaja, da se skupini nista razlikovali po dolžini in resnostni prehlada. Je pa ugotovil, da prehlad ni ogrozil zmogljivosti tekačev. Zato je zaključil, da tekači s prehladom lahko trenirajo, dokler ne pretiravajo, saj je to ugodno za vzdrževanje kondicije in dobrega psihološkega počutja.

Vseeno pa oba zdravnika poudarjata, da previdnost ni nikoli odveč. Če vztrajate pri treningu kljub močnemu prehladu, tvegate, da se bo le-ta razvil v kaj resnejšega, kar lahko privede tudi do težav z dihali in pljuči. Infekcije sinusov ali sinuitis, vnetje sinusne votline vključuje simptome kot so smrkanje, kašljanje, glavobol in pritisk na področju obraza. Če se sinusna infekcija razvije do popolnosti, se verjetno tudi ne boste počutili dovolj močne za tek. Če pa že, pred treningom počakate vsaj tri dni. Četudi nimate vročine, to še ne pomeni, da težave niso mogoče. Nekater sinusne infekcije namreč lahko vodijo v pljučnico ali odpoved dihal.

Zimsko vreme lahko poveča možnost za sinusitis. Suh zrak v nosnih prehodih in izguba vlažnosti v ustih, povzročijo draženje. Zato ne bo odveč, če boste del zimskih treningov opravili v zaprtih prostorih in na tekaški stezi.

Pred tekom zunaj tudi preverite temperaturo. Če je pod ničlo, tek zunaj raje preskočite. Zmotno je namreč mnenje, da bo vadba, pri kateri se bosto dobro prepotili, pripomogla k izboljšanju prehlada. Tudi pri teku je tako, da vam le-ta ne bo pomagal pri tem, da bi se vaš imunski sistem tako lažje boril z vročino.

Tek z vročino in drugimi simptomi lahko vodi v resne komplikacije. Med vadbo srce namreč črpa velike količine krvi v mišice in kožo in tako razprši toploto, ki jo vaše telo proizvaja. Če imate vročino, se bo temperatura dvignila še višje, srce bo pod večjo napetostjo, da bi to temperaturo zadržalo pred naraščanjem. V nekaterih primerih lahko pride celo do nerednega srčnega utripa. Virus obenem lahko povzroči tudi bolečine v mišicah in vadba v takih primerih lahko vodi tudi v poškodbe.

Strokovnjaki zato priporočajo, da se tekači z vročino ali močnejšim prehladom izognejo treningom vsaj dokler simptomi ne izginejo. Šele nato se lahko odpravijo na lahkoten in kratek tek. Da bi se vrnili na zahtevne treninge, ki so jih opravljali pred boleznijo pa morajo počakati vsaj teden ali dva, saj se sicer lahko bolezen ponovi.

Zavedajte se svojih omejitev!
Koliko teka lahko prenese vaše telo brez, da bi se počutli slabo ali zboleli? Strokovnjaki menijo, da je za povprečnega tekača to okoli 100 kilometrov na teden. Tisti, ki tečejo več od povprečja naj bi imeli kar dvakrat večjo možnost, da zbolijo. Najbolj na udaru pa so zgornja dihala, vključujoč infekcije sinusov.

Povzeto po: Should you run when you are sick?, ki ga najdete tukaj.
Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ