Mladi tekači imajo močnejše povezave v možganih

Mladi tekači imajo močnejše povezave v možganih
02.01.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Raziskava univerze v Arizoni razkriva, da ima tek ugodne učinke na možgane mladih ljudi.

Raziskovalci na univerzi v Arizoni so s pomočjo magnetne rezonance, ki so jo uporabili pri preučevanju možganov zelo treniranih tekačev in netekačev iste starosti, odkrili, da tek zahteva visok nivo kognitivne sposobnosti, sploh, če tečete hitro ali po zahtevnih poteh. To pa vpliva tudi na delovanje možganov in njihove sposobnosti ...

V raziskavi so raziskovalci primerjali posnetke možganov v mirovanju 11 mladih tekačev na dolge proge in 11 netekačev istih let ter odkrili, da so možgani tekačev imeli opazne razlike od netekačev. Med drugim so bili pri tekačih v možganih deli, ki bi lahko odsevali izboljšanje kognitivnih sposobnosti, povečani. Zato so strokovnjaki zaključili, da so tekači preprosto pametnejši, saj so imeli jasne razlike v funkcionalni povezljivosti v stanju mirovanja, kar, kot verjamejo, se lahko prenese tudi na aktivnosti, ki niso povezane s športom.

Študija sicer tudi domneva, da visok nivo aerobne aktivnosti, kot je tek, lahko ugodno vpliva na delovanje možganov, še posebej na kompleksne kognitivne sposobnosti, kot so načrtovanje, preklapljanje med različnimi nalogami in opravljanje več stvari naenkrat. Obenem pa naj bi tek pomagal tudi izboljšati delovanje možganov v srednjih letih, učinek pa se lahko nadaljuje tudi v pozna leta, ko sicer lahko pride do bolezni, ki njihovo delovanje okrnejo.

Povzeto po: Study Shows Young Runners Have Stronger Brain Connections, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ