Na štiri oči z Mitjo Šternom

Na štiri oči z Mitjo Šternom
18.07.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Mitja je dopoldne informatik, popoldne pa rekreativni športnik, ki največ svojega časa posveča teku.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član dveh društev, prvo je tekaško Vitezi Dobrega Teka, drugo pa triatlonsko TK Mamut.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Mizuno, več modelov, za maratone Mizuno Precision, že par sezon zapored. Za krajše teke zadnji dve sezoni Saucony Kinvara.

Uporabljaš tekaško uro?
Že od začetka Polar, trenutno RS800CX.

Tvoj obred pred tekom?
Pred treningi nič posebnega, pred maratonskimi nastopi pa si dan pred nastopom vedno vse pripravim na posteljo, da ne bi zjutraj kaj ostalo v hotelski sobi. :)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Če govoriva o časih, potem sta to moja osebna rekorda 1:21:20 iz polmaratona in 2:53:44 iz maratona. Imam pretečenih 25 maratonov, od teh tri od šestih največjih – Berlin, Boston in New York. Z ostalim se pa ni za hvaliti preveč.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel ukvarjati pred 8 leti, takrat zaradi »odklopa « od službe. Pa tudi kakšen kilogram preveč je takrat pokazala tehtnica. Po nekaj letih brez športanja sem enostavno sam sebe zbrcal v rit in začel ponovno migat.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj všeč mi je preprostost teka, obuješ tekaške copate in greš ven. Všeč mi je premagovanje samega sebe na tekih, všeč so mi občutki po vsakem težjem treningu, po vsakem uspešnem nastopu.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal res veliko novih poznanstev, zaradi teka pa sem tudi prepotoval precej kilometrov, videl veliko sveta, ki ga drugače najbrž ne bi. S tekom si »izpraznim « glavo, včasih rešim tudi kakšen problem. S tekom ohranjam življenjsko kondicijo in se lažje prebijam skozi včasih stresno življenje. Nenazadnje pa mi je tek dal tudi vztrajnost in nepopustljivost, naučil sem se kako se je potrebno včasih boriti in misliti pozitivno, če želiš doseči zastavljen cilj. In tudi kako se po porazih pobrati. :)

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treningi so raznovrstni in odvisni od dela sezone. Ker sem si za letošnji jesenski cilj zadal Ljubljanski maraton preteči pod tremi urami, sem sedaj v drugem tednu priprav na ta maraton. Trudim se delati po planu, tako da je na sporedu 3-5 treningov na teden, od tega trije »glavni « - intervali, tempo tek in dolgi tek. Poleg teka pa še kolesarjenje in vaje za moč in stabilizacijo trupa. Motivacija je izboljšanje časa in približanje postavljenim ciljem, druge motivacije ne potrebujem.
Glasbo med tekom poslušam samo občasno pozimi, je pa to zeeelo raznovrstna glasba, včasih kar radijska postaja.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?

Družbe zaradi tekaškega treninga ne potrebujem, tečem tako sam kot tudi v družbi. V družbi je seveda bolj veselo, trening tudi hitreje in včasih lažje mine.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Prva na tem spisku je Nočna 10ka, od ostalih pa bom izpostavil maratona v Bostonu in New Yorku.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zadnja tri leta se zelo rekreativno ukvarjam še s triatlonom, letos sicer nič ne plavam, tako da tudi nastopov ne bo prav veliko.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pri prehrani se trudim paziti na to, da je hrana raznovrstna, zadnje čase z malo manj hidrati in več beljakovinami oz maščobami. Nisem na nobenih dietah, jem (skoraj) vse. Pred »pomembnejšimi « nastopi malce popazim na prehrano in hidracijo v zadnjih dneh. Pred treningi nekih posebnih prehranskih režimov nimam, zato je kak trening tudi malce pokvarjen. :)

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Želja je predvsem ena – ostati aktiven in s čim manj poškodb čim dlje. Rad bi pretekel še preostale tri maratone iz serije World Maraton Majors, manjkajo mi še maratoni v Londonu, Chicagu in Tokiju. Kar se rezultatov tiče, še vedno tli želja po izboljšanju osebnih rekordov na polmaratonu (pod 1:20) in maratonu (pod 2:50), letos jeseni bi v Ljubljani rad odtekel maraton po dolgem času pod tremi urami. In pa seveda zaradi maratonov videti še kar nekaj koščkov sveta – ena od idej je tudi preteči maratone v čim več glavnih mest.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom - imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg teka so mi blizu tudi drugi športi, predvsem kolesarjenje in plavanje, rad se povzpnem na kakšen hrib ali na kakšen višji vrh v naših gorah, ostali športi pa pridejo na vrsto bolj priložnostno. Ker sem med organizatorji Nočne 10ke in še kakšnega teka, gre kar nekaj časa tudi za dejavnosti okrog organizacije, tako da bi si včasih želel, da bi imeli dva vikenda na teden. :) Poklicna pot pa zaenkrat ostaja kar ta, na kateri trenutno sem.
Značke: Na štiri oči, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ