Naj vam alergije ne pokvarijo treninga!

Naj vam alergije ne pokvarijo treninga!
15.05.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate vsako pomlad težave z alergijami, ki vam pokvarijo tek? Poglejte, kaj lahko storite, da vam bo lažje.

Cvetenje rastlin v pomladnih dneh lahko nekaterim predstavlja pravo nočno moro. Smrkanje, solzenje, kihanje in še kaj jim onemogoča uživanje v teh lepih dneh. Še posebej naporno pa je to obdobje za tekače, ki bi radi trenirali zunaj. Kaj lahko storite za to, da vam bo lažje in bo vaš trening mogoč oziroma znosen, si preberite v naslednjih vrsticah.

Kaj vas teži?
Bodite pozorni na to, kje tečete, saj boste tako lažje odkrili razlog za vaše alergije (smrkanje, kihanje, solzenje itd.). Pomislite, na katerih koncih ste do sedaj imeli največ težav. Ali tam rastejo kakšna drevesa, trave ali cvetje, ki spodbujajo vašo alergijo?
Še lažje vam bo, če boste vedeli na kaj točno ste alergični. Zato vam priporočamo, da opravite ustrezne alergijske teste, ki vam bodo pokazali, česa se morate izogibati, da bo težav manj.

Načrtujte svoje teke
K zmanjšanju težav lahko prispevate tudi tako, da tečete ob delu dneva, v katerem je v zraku manj cvetnega prahu. Običajno so najnižje vsebnosti le-tega v zraku zjutraj. Če pa ste alergični na plesen, potem je bolje, da tečete proti večeru, saj sonce pokrajino (zemljo, rastline itd.) nekoliko izsuši. Vam pa v tem primeru odsvetujemo teči takoj po dežju. Več kot bo vlage, več težav boste imeli.
Preden se odpravite na tek tudi preverite vsebnost cvetnega prahu in plesni v zraku. Tako boste vedeli, ali je primerno teči zunaj ali je bolje, da trening opravite v telovadnici.

Preventiva
Pri hujših alergijah vam bodo v pomoč antihistaminiki, ki jih lahko vzamete tudi pred treningom, ki ga nameravate opraviti na prostem. A preden jih vzamete, si preberite stranske učinke omenjenih zdravil. Nekateri od njih namreč povzročajo zaspanost in dehidracijo, kar vam bo pokvarilo trening. Zato raje izberite tiste antihistaminike, ki tega ne povzročajo.

Poskrbite za čistočo
Ko se vrnete s treninga, se čim prej stuširajte, da spravite s sebe alergene, ki bi vam lahko povročili težave. Operite si tudi lase, saj se jih cvetni prah zelo rad prijemlje.
Nenazadnje, splahnite si tekaško opremo, saj vlažna od potu zadržuje cvetni prah na sebi.

In kot pravijo na spletni strani Runner's World, kjer si na tej povezavi, lahko preberete celoten članek: Najboljša terapija je, da greste na prosto in trenirate. Bolje kot boste natrenirani, lažje se boste spopadali z zdravstvenimi težavami, tudi alergijami. Telesna vadba je namreč najboljše zdravilo!

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ