Naj vas pred tekmo ne premagajo živci!

Naj vas pred tekmo ne premagajo živci!
11.10.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Bliža se ljubljanski maraton. Da pa bi pred startom in po njem ostali samozavestni in mirni, vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov.
Noben trening ni tako stresen kot dnevi ali dan pred tekmo. Da o čakanju na štartu ne govorimo! Kljub temu, da ste še tako dobro pripravljeni, vam živci kar ne dajo miru. Kaj lahko storite? Sledite našim praktičnim nasvetom.

Ne znašajte se na svoje bližnje
V dnevih pred tekmo bo najbolje, da svoje bližnje posvarite pred svojim spremenljivim vedenjem. Tako bodo pripravljeni na vaše morebitne izpade, lažje jih bodo prenašali in vam jih prej oprostili. Če ne drugega pa bodo znali izbrati primernejše besede, s katerimi vas bodo pomirili.
Morda ne bo odveč, če boste svoje strahove tudi komu zaupali. Prej kot se jih boste znebili, prej se boste bolje počutili in lažje boste tekli.

Ne obešajte se na cilje, ki ste si jih zadali
Zadali ste si cilje, radi bi jih dosegli, kar je super. A nikakor se nanje ne obešajte in ne delajte drame, kako in če vam bo to uspelo, saj vam bo to za vas le še dodaten stres. Zastavite si cilj, ki naj bo v okviru vaših zmožnosti, in potem nanje pozabite ter se osredotočite na druge stvari. Če jih boste dosegli super, če ne, pa tudi ne bo konec sveta.

Naj ne bosta vaši edini misli le tekma in tek
Pregled treningov in število pretečenih kilometrov, ki ste jih opravili, nedvomno deluje pozitivno na tekača. A pretiravanje s tem bo le povečalo vašo napetost in stres ter poslabšalo tek. Najbolje boste tekli, če boste neobremenjeni in sproščeni. Zato se do tekme čim manj osredotočajte na samo tekmo. Zamotite se z delom in drugimi stvarmi, ki vas bodo odvrnile od razmišljala o tem pomembnem dnevu.

Naredite si načrte za naprej
Ne osredotočite se le na to tekmo, mislite naprej. Kaj boste počeli po tekmi - katera je naslednja tekma, kdaj in kje. Si želite podaljšati tek, se vključiti v kakšno drugo aktivnost ali se posvetiti še kakšnemu hobiju? Če imate načrte za naprej, se boste po tekmi hitro pobrali in jim – ne glede na rezultat – sledili.

Ne pretiravajte s hrano
Seveda se je na tekmo potrebno ustrezno pripraviti tudi s prehranskega vidika. A pri tem vsekakor ni dobro pretiravati. Preveč ogljikovih hidratov vas lahko napihne in pokvari tek ter tudi rezultat. Držite se tistega, kar ste do sedaj že preizkusili, saj se boste le tako lahko izognili morebitnim težavam.
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ