Najpogostejši postopki v fizioterapiji za zdravljenje športnih poškodb

Najpogostejši postopki v fizioterapiji za zdravljenje športnih poškodb
10.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Če se spopadate s trdovratnimi poškodbami, ki jih ne morete odpraviti s počitkom, ali bi radi pospešili zdravljenje teh poškodb, vas bo zdravnik najverjetneje napotil na fizioterapijo. Glede na težave, ki jih imate, pa boste verjetno deležni ene od nasled

Ultrazvok
Ultrazvok se uporablja za lajšanje bolečin na poškodovanem področju telesa. Zvočni valovi namreč pospešijo proces zdravljenja, in sicer tako, da telesne celice spodbudijo k temu, da se regenerirajo.

Laser
Terapija z laserjem uporablja svetlobo valove določene valovne dolžine, s katero spodbuja zdravljenje prizadetega tkiva. Z redno terapijo se zmanjša intenzivnost vnetja, bolečine v mišicah in utrujenost mišic.

Eletrična stimulacija
Električna stimulacija se uporablja za obnovo delovanja mišic po poškodbi. S stimulacijo z električnimi impulzi se namreč spodbudi krčenje mišice, ki bi sicer mirovale. Zato se lažje vzpostavi ustrezno gibanje in delovanje prizadetega dela telesa, kot bi se s samo vadbo.

Manualna fizioterapija
Manualna fizioterapija se še vedno uporablja najpogosteje, saj je tudi med najbolj učinkovitimi. Vključuje pa raztezanje in masažo prizadetih delov telesa, krepitev šibkih delov, povrnitev sklepa v prvotno stanje in še kaj.

Hlajenje in ogrevanje
Hlajenje z ledom se uporablja v primeru oteklin in vnetij, saj se s hlajenjem skrčijo krvne žile, kar omili vnetja in zmanjša otekline.
V primeru krčev in zategnjenega tkiva pa se priporoča uporabo toplote, saj se z njo zmanjša bolečina in poveča mobilnost.

Vadba
Za zdravljenje poškodb in v izogib novim, vam bo fizioterapevt najverjetneje pokazal tudi določene vaje za krepitev tistih delov telesa, ki jih morate okrepiti. Sicer pa ne bo odveč, če boste kot tekač redno izvajali vaje za moč za krepitev celotnega telesa, saj bo tako tek boljši, poškodb pa manj.

Viri:
A Runner’s Guide To 4 Different Physical Therapy Methods, ki je dostopen tukaj.
The 8 Best Physical Therapy Methods Explained, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ