Napake, ki jih pri hujšanju delajo tekači

Napake, ki jih pri hujšanju delajo tekači
13.02.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Želite izgubiti težo? Potem se izogibajte naslednjim napakam.
Narobe preštevate kalorije



Res je, da tek pokuri veliko več kalorij kot katerikoli drugi šport, a vseeno ne toliko, da ne bi mogli prehitro pojesti več kot pokurimo. Poskusite zato bolje preračunati količino hrane, ki jo zaužijete ter tudi spremljajte svojo porabo. Najlažje bo, če na spletu najdete ustrezen števec kalorij ter imate uro, ki med treningi spremlja vaš trening - srčni utrip, porabo in še kaj.



Izogibate se maščobi



Izogibanje maščobi in izdelkom, ki jo vsebujejo je vse prej kot v redu. Naše telo maščobo potrebuje, saj le z njeno pomočjo lahko absorbira vitamine kot so A, D, E in K. Obenem pa tudi zmanjšuje lakoto, saj se maščoba prebavlja počasneje kot ogljikovi hidrati in beljakovine. Zato poskrbite, da bo 20-30 odstotkov kalorij tudi s strani maščobe. Na kar morate paziti je le-to, da uživate zdrave nenasičene maščobe, ki se nahajajo v olivnem olju, oreščkih, semenih, avokadu, ribah. Te bodo tudi ščitile vaše srce in nudile daljši občutek sitosti.



Trenirate na tešče



Verjetno ste že slišali tisti mit o tem, kako je najbolje teči na tešče pred zajtrkom, ker se tako porabi več maščobe, kajne? No, to je vse prej kot res. Prej bo vaše telo uporabilo shranjene zaloge glikogena, šele nato se bo lotilo maščoge. A obenem bo tudi vaša energija padla in vas prisila, da se upočasnite, kar pa tudi pomeni, da boste pokurili manj kalori kot bi jih, če bi imeli dovolj ‘goriva

’.

Če se odpravljate na tek, ki ne bo daljši od 30 minut in bo bolj lahkoten, prigrizka ne potrebujete. V nasprotnem primeru pa potrebujete prigrizek v vrednosti 100-200 kalorij kakšno uro pred začetkom teka.



Ne poskrbite za prigrizek po teku



Po treningu so glikogenske zaloge v mišicah zelo nizke ali celo izpraznjene in jih je potrebno napolniti. In čeprav morda niste lačni, kar je apetit pri določenih posameznikih po treningih običajno zmanjšan, to ne pomeni, da je bolje, da ne jeste. Ko se telo čez čas umiri in ugotovi, da ni dobilo hrane, ste običajno še trikrat bolj lačni. Zato je dobro v roku ure po treningu zaužiti prigrizek z večjo vsebnostjo ogljikovih hidratov in malo manjšo vsebnostjo beljakovin, a naj bo ta v vrednosti okoli dvesto kalorij.



Pretiravate z energijskimi napitki in geli



Z energijskimi pripravki hitro zaužijete več kalorij kot jih dejansko potrebujete, zato prvo razmislite, če jih sploh potrebujete oziroma ali jih lahko nadomestite kako drugače (npr. s hrano). Za teke, krajše od 60 minut, jih sicer tudi ne potrebujete, dovolj bo le voda. Če pa bo trening trajal dlje časa, boste potrebovali 30-60 gramov ogljikovih hidratov vsako uro vadbe.



Kalorije zaužijete s pijačami



Razne alkoholne pijače, kave z dodatki, sokovi, pijače z mehurčki in še bi lahko naštevali so polne kalorij, ki jih v resnici ne potrebujete. Zato je najbolje, da uživate tekočino, ki kalorij sploh nima – vodo ali nesladkan čaj. Nič pa ne bo narobe, če si boste ob kosilu ali večerji kdaj pa kdaj privoščili tudi kakšen kozarček vina.



Spremembe naj bodo postopne



Spreminjanje jedilnika in uvajanje novosti naj bo postopno, saj se boste tako nanj veliko lažje navadili. Začnite redno uživati zajtrk, za prigrizek si privoščite sadje ali zelenjavo, sok zamenjajte z vodo in tako dalje. Prav tako pa sprememb ne pričakujte čez noč. Saj veste, toliko časa kot je šla teža gor bo trajalo, da gre tudi dol.



Povzeto po: Eight weight loss mistakes runners make. Celoten članek si lahko preberete

tukaj

.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ