Naprave za merjenje aktivnosti vam ne bodo nujno pomagala tudi pri hujšanju

Naprave za merjenje aktivnosti vam ne bodo nujno pomagala tudi pri hujšanju
28.09.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Uporaba naprave za merjenje aktivnosti je v zadnjem času v porastu, saj mnogi mislijo, da bodo z njihovo pomočjo lažje izgubili odvečne kilograme. A žal to ni vedno res ...

Se trudite izgubiti odvečne kilograme in ste si posebej za to omislili tudi napravico za spremljanje aktivnosti in po možnosti tudi aplikacijo za beleženje vnosa hrane, ker mislite, da bo tako hujšanje teklo hitreje? Žal vas moramo razočarati. Raziskovalci universe Pittsburgh so namreč ugotovili, da tisti, ki uporabljajo tovrstne naprave običajno izgubijo manj kilogramov, kot tisti, ki jih nimajo ali si vadbo beležijo le z zapiski.

Raziskovalce, ki so izvajali študijo, je zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi naprave za merjenje aktivnosti dali posameznikom, ki so v programu izgube telesne teže. Zato so zbrali 470 pretežkih moških in žensk med 18-36 letom starosti ter jim dali navodila, da morajo omejiti vnos kalorij in biti bolj fizično aktivni. Nato pa so jih naslednje pol leta vsak teden preverjali in ugotovili, da so vsi seveda izgubili odvečno težo, kar je sicer normalno. John Jakicic, dr. med., ki je vodil raziskavo pravi, da je šest mesečno obdobje običajno najbolj učinkovito, nato pa stvari začnejo uhajati iz rok. Zato so menili, da bi to težavo lahko izboljšale naprave za merjenje aktivnosti. Polovica udeležencev raziskave jih je tudi dobila, druga polovica pa je aktivnosti merila ročno, z zapisovanjem. Po letu in pol so tisti v prvi skupini izgubili v povprečju 3.4 kg, tisti v drugi pa v povprečju 5.8 kg, kar je strokovnjake zelo presenetilo. Še bolj pa jih je presenetilo dejstvo, da tisti, ki so imeli naprave za spremljanje aktivnosti, sploh niso bili bolj aktivni od tistih, ki jih niso imeli. Seveda sta obe skupini zaznali določene spremembe na telesu, fizični pripravljenosti in pri prehranjevanju, a nič bistvenega.

Strokovnjaki ob tem sicer poudarjajo, da to še ne pomeni, da naprave za merjenje aktivnosti pri določenih posameznikih niso učinkovite, saj so tudi v omenjeni študiji naleteli na nekaj izjem, ki jim je uspelo izgubiti veliko število kilogramov. Zato menijo, da jih je dobro uporabljati, če so vam seveda v pomoč, sicer pa boste morali najti kakšen drug način za to. Kot razlog za kaj nekaterim tovrstne naprave niso v pomoč, pa navaja dejstvo, da včasih ljudi zavede to, da jim gre dobro, zato menijo, da lahko pojedo več kot bi lahko, kar pa je seveda hitro lahko preveč. Obenem pa tiste, ki si aktivnosti le zapisujejo, označuje kot bolj odgovorne in predane zastavljenemu cilju.

Povzeto po: Wearing a Fitness Tracker Won ’t Necessarily Lead to Weight Loss, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ