Oh, ti krči!

Oh, ti krči!
22.10.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate tudi vi pogosto težave s krči, a ne veste zakaj? Tukaj je nekaj razlogov za to ... in tudi rešitev!

Ne tečete dolgih tekov, a se še vseeno pogosto spopadate s krči, kar tako brez razloga? No, mogoče tega najdete v spodnjih vrsticah ...

Dehidracija
Dehidracija ima nešteto stranskih učinkov, krči so eden od njih. Zakaj? Aktivacija mišic zahteva ravnotežje električnih signalov in ionov, če ste dehidrirani, se ta skupek signalov pomeša. Kaj se zgodi? Telo kar naenkrat več ne ve od kje signali prihajajo – iz možganov, ali pa zaradi tega, ker je prišlo do električnega neravnovesja okoli celic. V tej zmedi mišice preprosto ne prepoznajo ustreznih signalov in tako pride do krčev. Zato pazite, da pred, med in po aktivnosti zaužijete dovolj tekočine.

Utesnjen živec
Iz vaših možganov gre čez hrbtenico cela serija živcev, ki se lahko včasih kje ' 'zataknejo ' '. To je seveda boleče in neprijetno, privede pa lahko tudi do krčev. Ker lahko do utesnitve živcev privedejo tudi določene neustrezno izvedene poze pri športnih aktivnostih, bodite pazljivi, kako jih izvajate. Če do težav že pride, pa najbolje, da obiščete zdravnika, ki vam bo težavo pomagal odpraviti.

Nosečnost
Nosečnost vašemu telesu prinese veliko sprememb, zaradi hormonskih nihanj pa lahko izkusite tudi krče. Najbolj neprijetno pa je to, da se ti najpogosteje pojavijo ponoči. Kaj storiti, da zmanjšate njihovo pojavnost? Predvsem pijte dovolj tekočine, z zdravnikom se posvetujte ali lahko uživate dodatke v obliki magnezija ter ne pozabite na raztezanje.

Nezadosten dotok krvi
Dodaten razlog za to, da vas mučijo krči je tudi nezadosten dotok krvi v noge. Kot pravijo strokovnjaki je razlog za to lahko nakopičen holesterol v krvi ali pa utesnjena arterija. Slednje se sicer redko zgodi, prav tako pa so krči tudi izjemno močni.
Sicer pa, če opažate, da se krči pojavljajo po določeni pretečeni razdalji, je to lahko tudi znak za utesnitveni sindom. Ta ovira dotok krvi, kar je lahko nevarno, zato vam svetujemo, da takoj obiščete zdravnika.

Povzeto po: 5 Reasons Your Muscles Are Cramping All the Damn Time, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ