Okrepite psiho in postanite še boljši tekač

Okrepite psiho in postanite še boljši tekač
05.06.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Da bi lahko tekli še bolje, morate okrepiti ne le telo, temveč tudi psiho.

Ne le fizične priprave, da bi dosegli cilj in na primer pretekli maraton, morate okrepiti tudi psiho. Se sprašujete zakaj? Dolgi teki so fizično zahtevni in na določeni točki noge ne bi več tekle, zato jim pri tem mora pomagati glava. Ta pa bo to storila le, če boste psihično dovolj močni za to. Da vam bi to tudi uspelo, pa si lahko pomagate s tehnikami športne psihologije, ki jih morate začeti izvajati čim prej, vzele pa vam bodo le nekaj minut na dan.

Verjemite, da vam lahko uspe
Če imate realne načrte in tudi trenirate za to, potem ni razloga, da vam cilja ne bi uspelo doseči. Zato le verjemite vase, trenirajte po načrtu oziroma ga po potrebi prilagodite in se ne vdajte, če kdaj ne bo šlo tako, kot bi si morda želeli. Pot do cilja ni vedno ravna, a to še ne pomeni, da ga ne boste dosegli.

Spodbujajte se s pozitivnimi besedami
Če boste svojo glavo napolnili z negativnimi mislimi, se ne čudite, če že treninga ne boste speljali, kot bi si želeli, kaj šele tekme. Tako pač to je – negativno se odraža v negativem, pozitivno pa v pozitivnem. Zato svoje misli napolnite s pozitivnimi slikami in afirmacijami, ki vam bodo v pomoč, ko boste med treningom in kasneje tekmo prišli v krizo. Torej, ne govorite si, da ne zmorete, temveč, da zmorete in to ves čas, saj nenazadnje za to tudi trenirate.

Izberite si svojo mantro
Mantre ali pozitivne misli, kakorkoli že jih želite poimenovati, vam bodo pomagale pri temu, da boste ostali motivirani, pozitivni, osredotočeni na cilj ter da boste tako tudi lažje tekli. Dobro je, če jih imate ne le nenehno v mislih, temveč si jih tudi postavite na vidno mesto, na primer na steno nad pisalno mizo, med tekom pa si jih lahko napišete tudi na roko, da jih boste imeli nenehno pred očmi ter vam bodo v spodbudo, če se pojavi kriza.

En kilometer na enkrat
Maratonska razdalja vas res lahko prestraši, zato si raje tek vzemite tako, da boste tekli po en kilometer naenkrat. Poskusite se osredotočiti na to, se sprostiti, pravilo dihati, pozitivno misliti ali pozornost preusmeriti na kaj tretjega, ob čemer boste pozabili na čas. Tako boste namreč še lažje in hitreje prišli do cilja.

Na tekmo se pripravite vnaprej
Da ne boste na dan D iz sebe še preden začnete teči, se na tekmo dobro pripravite že vnaprej. Poglejte, kdaj in kje se bo tek začel ter kje končal, kje lahko parkirate in kje pustite svoje stvari, kje na poti bo na voljo prigrizek, kje tekočine in še kaj. Dobro pa bo, če boste na tekmo prišli tudi dovolj zgodaj, da boste vse v miru opravili. Sicer pa se dobro naspite, privoščite si zajtrk in pred tekom telo dobro ogrejte.

Vizualizirajte si tekmovalni dan
Še ena stvar, ki jo lahko storite, da bo vaš tekmovalni dan minil gladko in uspešno je tudi vizualizacija teka od začetka do konca. V tem primeru si zamislite sebe, kako tečete močno in odločno proti cilju ter ga tudi pretečete. Ta film si v glavi ponovite vsak dan, lahko tudi večkrat na dan in po želji tudi med treningom.

Pripravite se na vse mogoče situacije
Res je najbolje biti pozitiven in si misliti, da težav na tekmi ne boste imeli, a včasih se te žal zgodijo, zato je bolje, da se nanje pripravite. Pripravite si listo stvari, ki vas skrbijo in ob tem zapišite rešitve zanje, sprejmite pa tudi dejstvo, da na vse ne boste mogli vplivati. A na kar ne morete vplivati, pač tudi ni v vaši moči, da bi spremenili, zato le mirno.

Naučite se in vadite tehnike sproščanja
Tehnike sproščanja so odlične za to, da se pomirite in tečete kot je treba. A se jih morate naučiti in tudi vaditi, da bi res imele učinek. Ena boljših sprostitvenih tehnik je, na primer ustrezno dihanje, ki vas ne bo le sprostilo, ampak boste zato tudi bolje tekli.
Sicer pa je tehnik sproščanja veliko, le najti morate tisto, ki vam bo najbolj ustrezala.

Obvladajte svoje živčke
Živčki vam lahko poberejo veliko energije, ki bi jo lahko uporabili za tek, zato se jih morate naučiti obvladati. Tukaj so vam prav tako lahko v pomoč sprostitvene tehnike, zato se jih le naučite.

Poglejte na vse od daleč
Ne jemljite maratona kot nekaj, kar bo pomenilo konec sveta, če ga ne boste pretekli. Nenazadnje tek uporabljamo za to, da bi se sprostili in ne še dodatno stresirali. Zato raje tekmo vzemite kot nekaj, kar vas bo obogatilo ter vam dalo eno izkušnjo več. Maratonček bo namreč le en delček vašega življenja in ne vse, kar življenje je, zato le sproščeno in pogumno dalje.

Prirejeno po: 10 mental strategies to make you a stronger runner, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ