Olimpijca ne bosta nastopila na nedeljskem maratonu.

Olimpijca ne bosta nastopila na nedeljskem maratonu.
25.10.2012 AVTOR: Uroš Buh
Žana Jereb in Primož Kobe v nedeljo ne bosta stala na štartu 17. Ljubljanskega maratona.

Nekaj časa je kazalo, da se bodo letos največjega tekaškega spektakla v Sloveniji udeležili prav vsi naši najboljši maratonci, saj sta se poleg Antona Kosmača, Mitje Kosovelja, Roberta Kotnika, Daneje Grandovec in Neže Mravlje, na veliko veselje organizatorjev povabilu odzvala tudi letošnja olimpijca iz Londona, Žana Jereb in Primož Kobe.

Po uspešnih nastopih na ulicah britanske prestolnice, ki je bil seveda glavni cilj, kateremu je bil posvečen večji del sezone, je bil pred obema le še zaključek in morebiten nastop na katerem izmed jesenskih maratonih. “Že kmalu po v Londonu sem z veseljem sprejel ponudbo za nastop na Ljubljanskem maratonu. S trenerjem Romanom Kejžarjem sva v vsakem primeru načrtovala bodisi nastop na enem izmed jesenskih maratonov, ali pa nastop na evropskem prvenstvu v krosu. Tako sva se odločila za Ljubljano, a ko sem začel trenirati, enostavno ni šlo po pričakovanjih. Telo je bilo še vedno izčrpano, ne glede na to, kako močno sem si prizadeval dobro delati, je v torej pojasnil Primož Kobe. Ta je med drugim septembra še drugič postal očka in tako je po vseh družinskih odgovornostih do nastopa ostalo le še šest tednov. “Vsi vemo, da cikel maratonskih priprav traja več kot šest tednov, če pa je za teboj tako naporna sezona kot je bila letošnja, potem je to še toliko težje. Ko sem enkrat začel ponovno trdo trenirati, se telo ni odzivalo po željah, na koncu pa je bila posledica vsega skupaj še poškodba ahilove tetive, na tej točki pa sem se bil primoran odločiti, da letošnji nastop v Ljubljani žal izpustim.

Podobna zgodba je bila tudi z Žano Jereb, ki bi ji bil ljubljanski že tretji maraton v sezoni, česar se v vrhunski atletiki loti le redko kakšen tekač. A prijeten spomin na Ljubljano, kjer je šele pred dvema letoma nastopila na svojem prvem rekreativnem maratonu, je bil za Jerebovo dovolj dobra motivacija, da je tudi sama pristala na povabilo organizatorjev. “Kar kmalu po Londonu sem se odločila za nastop na Ljubljanskem maratonu. Sprva sem se počutila odlično in tudi na treningih sem dosegala dobre rezultate, vendar pa se je po nekem času pojavila utrujenost po dolgi sezoni. Če daš vse od sebe na dveh velikih maratonih v sezoni(Žana je obakrat tekla tudi svoj osebni rekord, op.p.), potem je težko pričakovati, da se bo telo še vedno odzivalo po tvojih željah, je opisovala Žana, ki je normo za nastop na OI lovila spomladi v Utrechtu, kjer je tedaj tekla tudi najhitrejši čas izmed domačih kandidatk znotraj B-norme, 2:39:47. “S svojo odločitvijo o tem, da kljub vsemu ne nastopim, sem odlašala do zadnjega, vendar pa sem po zadnjih štirinajstih dneh, ko se telo preprosto ni več odzivalo po željah, postavila na realna tla. Za menoj je dolga in najuspešnejša sezona doslej in prepričana sem, da bom tudi v Ljubljani v prihodnje še nastopila, je optimistično zaključila Jerebova. 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ