Omilite bolečine v spodnjem delu hrbta!

Omilite bolečine v spodnjem delu hrbta!
17.02.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Bolečine v hrbtu si poleg zdravil lahko lajšate tudi s številnimi drugimi metodami.
Bolečine v hrbtu so pri enih pogostejše kot pri drugih. Mnogi si jih lajšajo z zdravili, drugi pa iščejo alternativne načine za odpravljanje tovrstnih težav. Nekaj najpogostejših bomo izpostavili tudi mi.

1. Joga
Pri jogi s pomočjo različnih poz, ki razvijajo fleksibilnost in moč, poskušamo v telesu vzpostaviti ravnovesje. Po zadnjih raziskavah pa naj bi joga pripomogla tudi k odpravljanju bolečin v spodnjem delu hrbta. V raziskavi, objavljeni v reviji Clinical Rheumatology, so raziskovalci preučili sedem študij, ki so preučevale učinke joge na posameznike z bolečinami v spodnjem delu hrbta. Kar pet od sedmih študij jih je nakazovalo na to, da joga lahko znatno zmanjša bolečine v spodnjem delu hrbta kot pa običajna nega in konvencionalna terapevtska vadba.
Nadalje pa je tudi poročilo, objavljeno leta 2008 v Current Reviews in Musculoskeletal Medicine, razkrivalo, da naj bi joga pomagala obvladovati bolečine v spodnjem delu hrbta. A pomembno je, da posamezniki s tovrstnimi težavami vadbo izvajajo pod nadzorom usposobljenih vaditeljev.

2. Osteopatska manualna terapija
Raziskava, ki jo je izvedel zdravstveni center univerze v Teksasu, je pokazala, da naj bi šest serij osteopatske manualne terapije - med katero osteopat razteza in nežno pritiska na mišice in sklepe - v obdobju 12 tednov vodilo k znatnemu zmanjšanju težav pri več kot polovici ljudi z bolečinami v spodnjem predelu hrbta.

3. Akupunktura
Tudi akupunktura naj bi bila ena boljših načinov za odpravljanje bolečin v spodnjem delu hrbta. In kako pravzaprav deluje? Tradicionalna kitajska medicina pravi, da do bolečine v telesu pride zato, ker so blokirane energijske poti po telesu. Le-te sprostimo s tem, ko v te nevidne energijske poti vstavimo akupunkturne iglice. Akupunktura naj bi sprostila naravne protibolečinske opiate, poslala signale simpatičnemu živčnemu sistemu ter sprostila nevrokemikalije in hormone.

4. Kiropraksa
Posamezniki z bolečinami v spodnjem delu hrbta se po pomoč pogosto zatečejo k kiropraktikom. Le-tej terapijo, preprosto povedano, izvajajo tako, da z določeno silo pritiskajo na sklepe, ki so postali omejeni zaradi poškodb mišic, pretegnjenih mišic, vnetij in bolečin. S temi tehikami naj bi olajšali bolečino in otrdelost mišic ter pospešili zdravljenje - tudi v primeru bolečin v spodnjem delu hrbta.

5. Masaža
Raziskava objavljena leta 2009 v reviji Spine, je izpostavila 13 kliničnih študij o uporabi masaže v primeru zdravljena bolečin v spodnjem predelu hrbta. Avtorji študije so zaključili, da bi lahko masaža pozitivno vplivala na posameznike s subakutnimi in kronično nespecifičnimi bolečinami v spodnjem delu hrbta, še posebej, če se jih izvaja v kombinaciji z vadbo in izobraževanjem. Seveda pa bi bilo potrebno za potrditev tega sklepa opraviti še več raziskav, da bi lahko trdili, da so masaže res učinkovito orodje proti bolečinam v spodnjem delu hrbta.

Povzeto po 5 natural back pain remedies that work, ki je dostopen tukaj in 15 remedies for back pain relief, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ