Pozitivne strani neudeležbe na tekmovanjih

Pozitivne strani neudeležbe na tekmovanjih
17.05.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Nekaterih tekačev tekme preprosto ne zanimajo. Spet drugi so jih celo preizkusili, a menijo, da te niso zanje. A tudi neudeležba na tekmovanjih ima lahko svoje dobre strani. Kakšne, vam bomo zaupali v nadaljevanju.

Res je, da so tekme mnogim tekačem dobra motivacija za to, da vztrajajo pri teku. A žal niso vsem tekačem tudi pisane na kožo. Nekateri ne marajo tekmovanj, drugim so štartnine preprosto previsoke, tretjim morda ne dišijo zahtevni treningi. Tukaj so pa tudi tisti, ki tečejo zato, da tečejo in jih motivira vse kaj drugega kot tekme. Pri Runner's World so se odločili malce podrobneje razdelati prav to četico tekačev, ki niso nikoli tekmovali oziroma so tekme preizkusili, pa jim niso dišale. Najbolje pa je, da so ob tem izvedeli še kar nekaj koristnih nasvetov, ki pa lahko pridejo prav vsem tekačem.

Tecite zase in za svoj užitek
Mnogi tekači so prepričani, da so tekme le nepotreben stres ter da tudi ne odražajo neke iskrene ljubezni do teka. Zato je dobro, da če že tečete in ne tekmujete, veste, zakaj tečete in kaj je tisto, kar vas motivira. Ali tečete zato, ker se tako lažje spopadate s stresom? Bi radi izgubili odvečno telesno težo? Si želite preoblikovati telo ali le biti v stiku z naravo? ... Se sprašujete, zakaj je to pomembno? Preprosto zato, ker boste tako znali tako najti tudi pravo motivacijo za tek, kar pa pomeni, da se boste z veseljem in tudi brez večjih težav vedno spravili na trening.

Tecite z namenom
Četudi se ne želite udeležiti nobene tekme, je dobro, da si pri vsakem treningu zastavite nek cilj, s pomočjo katerega boste ne le lažje tekli, ampak poskušali tudi izboljšati svoj tek. Torej, poskusite en dan teči daljši tek, s katerim boste izboljšali kilometrino, spet drugi dan pa krajši, a veliko hitrejši tek, s katerim boste izboljšali svojo hitrost in podobno.

Poslušajte svoje telo
Tekači, ki pogosto tekmujejo, so na veliko večjem udaru za poškodbe kot tisti, ki tega ne počnejo. Če tečete zato, ker vam je tek v užitek, ne potiskajte svojega telesa preko roba, ampak mu raje prisluhnite, saj boste le tako pravočasno zaznali morebitne težave. Tako boste vedeli, kdaj potrebujete več počitka in kdaj se je bolje ustaviti in/ali treningom za nekaj dni izogniti, da bi zaustavili morebitno poškodbo v nastajanju.  

Prirejeno po: The benefits of not racing, ki je dostopen tukaj.

Značke: Oprema, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ