Prednosti poslušanja glasbe pred vadbo za moč

Prednosti poslušanja glasbe pred vadbo za moč
14.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Poslušanje glasbe nekaj minut pred začetkom vadbe za moč lahko poveča vašo moč in vzdržljivost.

Če se vam zdi, da med poslušanjem dobre glasbe trenirate bolj učinkovito, imate prav.

Majhna študija, objavljena v reviji Perceptual and Motor Skills, izvedena pri vajah dvigovanja uteži na klopi oz t.i. bench press, je pokazala, da so tisti, ki so pred tem nekaj minut poslušali glasbo, pokazali več moči in vzdržljivosti kot tisti, ki so se pripravljali v tišini.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli 10 moških v zgodnjih dvajsetih letih, ki so bili usposobljeni za vaje z utežmi, ki so jih izvedli v dveh preizkusih. V prvem predhodno niso poslušali glasbe, v drugem pa so izbrali glasbo, v kateri so uživali tri minute. Nato so dokončali en niz ponovitev vaj s 75 odstotki največjega števila ponovitev.

Glasba je pomembno vplivala na njihovo izvedbo in pokazala večjo izhodno moč in hitrost dvigovanja uteži, kar pomeni, da so pokazali več eksplozivnosti, moči in vzdržljivosti kot pri ponovitvah, opravljenih brez glasbe tik pred treningom. Natančneje, tisti, ki so glasbo poslušali pred izvajanjem klopov, so v primerjavi s tistimi, ki glasbe niso poslušali, povečali volumen ponavljanja v povprečju za 15,4 odstotka (približno dve ponovitvi).

Pomemben element tukaj je, da udeleženci med dvigovanjem uteži niso poslušali glasbe. Tako da, če vam ni všeč, da bi se glasba mešala v vaš fokus, lahko po mnenju vodilnega avtorja študije dr. Christopherja Ballmanna, docenta za kineziologijo na univerzi Samford, vseeno izkoristite njene ugodnosti. 

Tudi izbor glasbe je izredno pomemben, je povedal Ballmann. »Moj laboratorij je v prejšnjih raziskavah že večkrat dokazal, da glasba, ki je vaditelju ljuba, pripomore k največjim izboljšavam« je dejal. »Samoizbira lastnega glasbenega seznama je lahko enostaven in učinkovit način za optimizacijo vaše uspešnosti, tudi če ga lahko poslušate samo pred vadbo.«

Na primer, študija iz leta 2018, objavljena v Journal of Strength and Conditioning Research, ki jo je vodil Ballmann, je pokazala, da so udeleženci, ko so poslušali glasbo, ki jim je bila ljubša, lahko povečali število ponovitev pri izvajanju t.i. bench pressa in imeli tudi več moči kot takrat, ko so poslušali glasba, ki ni bila njihova izbira.

Najverjetnejši razlog Ballmannovih ugotovitev je motivacija, s kančkom dobrega stresa, je dodal. Glasba lahko drastično vpliva na povečanje ne samo vaše želje po vadbi, temveč lahko celo povzroči vaš odziv t.i. »boja ali bega", kar lahko še poveča vašo mišično moč. Najboljše od vsega je, da verjetno deluje za vse, je dejal Ballmann. Čeprav je nedavna študija obravnavala le 10 mladih moških, meni, da ni razloga, da bi bili rezultati omejeni tako ozko demografsko.

Torej, ko se naslednjič pripravljate na trening moči, obvezno napolnite svojo glasbeno listo z najljubšimi komadi - morda boste le dobili spodbudo, za katero niste vedeli, da jo potrebujete.

Povzeto po: The Benefits of Listening to Music Before a Strength Workout, According to New Research, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ